Na oglednom polju „Zlatica“ održan tradicionalni Dan polja strnih žita srednjeg Banata, u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin 

Zrenjanin - Dan polja strnih žita srednjeg Banata

Tradicionalni Dan polja strnih žita srednjeg Banata, koji početkom juna svake godine organizuje zrenjaninska Poljoprivredna stručna služba, održan je juče na oglednom polju službe “Zlatica”, u katastarskoj opštini Lazarevo, koje PSS obrađuje na površini od 83 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Skupu su prisustvovali Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Nakon pozdravnih reči domaćina i gostiju, predstavljen je sortni ogled strnih žita – pšenice, ječma i tritikala, dok su preostale površine koje obrađuje Poljoprivredna stručna služba pod zasadima kukuruza i suncokreta. Cilj ovakvih ogleda je da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa primenjenim semenskim kulturama, tehnologijom i uticajem klimatskih promena na proizvodnju, kako bi na svojim imanjima postigli što bolje prinose. 

Kada je reč o podršci Grada Zrenjanina poljoprivrednim proizvođačima, gradonačelnik je ukazao da kroz akciju “Da nam sela budu bliža”, a koju sprovodi u protekle tri godine, razgovara i sa poljoprivrednicima, sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava i da se tom prilikom uverava da se, uz primenu dobrih agro-tehničkih mera, uz dobre vremenske uslove i uz stručnu podršku, može živeti od poljoprivrede.

– Ono što je veoma važno, jeste da danas, na ovom oglednom polju, vidimo veliki broj stručnjaka i zainteresovanih poljoprivrednika koji žele da se upoznaju sa najnovijim informacijama i trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je on.

Ukazao je na dobru saradnju Grada Zrenjanina i Poljoprivredne stručne službe kojoj dugi niz godina unazad pruža podršku kako bi sprovela besplatno uzorkovanje zemljišta i sa tog, stručnog aspekta, pomogla našim poljoprivrednicima.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog današnje posete ovom, tradicionalnom Danu polja.

– Verujem da će ovo biti još jedan uspešan dan i da će biti ova godina biti uspešna godina za sve naše poljoprivrednike – rekao je i najavio da će ovogodišnji konkurs za podršku poljoprivrednim gazdinstvima biti raspisan, najverovatnije, krajem ovog meseca.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nemanja Ivanović istakao je podršku Pokrajinske vlade poljoprivrednim stručnim službama, kroz konkurse koje raspisuje.

– Ove službe, kroz savetodavnu delatnost, daju nemerljiv doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje, i na danima polja poljoprivredni proizvođači mogu da vide sve sorte i hibride koji se nalaze na našem tržištu, kako se ponašaju u aktuelnim klimatskim uslovima, da se upoznaju s agrotehničkim merama i na osnovu konsultacija sa svojim savetodavcima izaberu hibride za sledeću godinu – kazao je Ivanović i dodao da će resorni pokrajinski sekretarijat u narednom periodu nastojati da izvrši dodatnu nabavku mehanizacije za primarnu obradu zemljišta.

– Takođe ćemo se truditi da, kroz konkurse za naučno-istraživačku delatnost, publikujemo sve te rezultate, kako bi bili što bliži i dostupniji poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine pokrajinski budžet za poljoprivredu je rekordan i iznosi preko 10,5 milijardi dinara i sva sredstva se uglavnom plasiraju kroz konkurse, u vezi sa razvojem stočarstva, podrške mladima, nabavku poljoprivredne mehanizacije i fizičke imovine. Odziv je izuzetno velik, sa tri do četiri hiljade prijava po konkursu – naveo je Ivanović.

Direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura rekla je da, kao i svake godine, na Dan polja strnih žita pozivaju poljoprivredne proizvođače iz srednjeg Banata, da pogledaju kako je služba proizvela strna žita, koje su to sorte koje pokazuju neke potencijale.       

– Nakon žetve izlazimo i s rezultatima prinosa i kako se koja sorta pokazala, a ovde će oni moći da vide primenjenu agrotehniku, koji hibridi, odnosno sorte, su doprineli da daju više zrna. Zima je bila sušna, s velikom pojavom glodara tokom januara, februara i marta, dok je maj izuzetno kišovit, s velikom količinom padavina. Bez obzira na sve to, i dalje očekujemo raniju žetvu, jer je vegetacija srazmerno pomerena za dve do tri nedelje – objašnjava ona.

Tekst: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px