Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin održala “Dan polja strnih žita i zaštite bilja”

Zrenjanin – Dan polja

Podelite vest

Održan tradicionalni Dan polja strnih žita i zaštite bilja - iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno 85,9 miliona dinara za poljoprivredu

Na oglednom polju Zlatica kod Zrenjanina danas je održan Dan polja strnih žita i zaštite bilja, koji tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin.

dan polja pss zrenjanin jun 2022 007
Dan polja PSS Zrenjanin 2022
dan polja pss zrenjanin jun 2022 008
Dan polja PSS Zrenjanin 2022

U ime Grada Zrenjanina, skupu su prisustvovali zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i član Gradskog veća Marinel Mendrea, zajedno sa načelnikom Srednjobanatskog upravnog okruga Predragom Rađenovićem.

Zamenik Santovac je, obraćajući se prisutnima, ukazao da je iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno 85,9 miliona dinara za poljoprivredu.

– Sredstva su izdvijena za više namena; čišćenje kanalske mreže jer smo primertili da je ranijih godina veliki probelmi nastaju zbog dugogodišnjeg neodržavanja kanalske mreže koja služi i za navodnjavanje i odvodnjavanje, i za to je izdvojeno 40 miliona dinara.

Naravno, nisu zaboravljeni ni Poljoprivredna stručna služba i direktno poljoprivrednici, kroz uzorkovanje zemljišta i proveravanje kvaliteta zemljišta.

dan polja pss zrenjanin jun 2022 017
Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina

Za to izdvajamo 10 miliona dinara kako bismo direktno pomogli poljoprivrednicima u što boljoj proizvodnji. Predviđen je deo sredstava i za atarske puteve, a činjenica jeste i da ćemo ponovo finansirati kamatu poljoprivrednicima za jesenju i prolećnu setvu – rekao je zamenik Santovac.

Brojne poljoprivredne proizvođače, zaštitare i stručnjake iz oblasti poljoproivredne proizvodnje pozdravila je Kristina Salapura, direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Navela je da ogledno polje pokriva površinu od 86 hektara, a od poljoprivrednih kultura tu se nalaze strna žita – kukuruz, pšenica i soja. – Sve je u oglednim parcelama, što se tiče pšenice, nju danas najviše prikazujemo, prolećne kulture doći će na jesen, a sam termin je nekoliko dana pred samu žetvu kako bi poljoprivrednici videli primenjenu tehnologiju i uticaj klimatskih promena na našu proizvodnju – kazala je Kristina Salapura.

U nastavku organizovan je obilazak polja i predstavljanje sortnog ogleda strnih žita i zaštite bilja, a o stanju strnina na oglednom polju i atarima Srednjobanatskog okruga govorile su rukovodilac savetodavne službe PSS dipl.ing. ratarstva Zorica Rajačić i Snežana Parađenović, dipl. ing zaštite bilja.

Tekst: Ljiljana Stupar, Grad Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px