Danas je obeležen Dan oslobođenja Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu

Veliki Bečkerek - Petrovgrad - Zrenjanin

Dan oslobođenja Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu

Na današnji dan pre 103 godine, 17. novembra 1918. godine, srpska vojska, odnosno jedinice „Gvozdenog puka Knjaz Mihajlo” i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – „Brigadira”, ušla je u Veliki Bečkerek.

dan oslobodjenja zrenjanina 001
Polaganje venaca, Trg slobodobe u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin danas obeležava 103 godine od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, datum koji se proslavlja i kao Praznik grada. Kao i predhodnih godina, položeno je cveće na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, odata je počast herojima i oslobodiocima grada, u 18 časova je predviđeno otvaranje izložbe “Deca u velikom ratu 1914-1918. godine” u Narodnom muzeju, a sat vremena kasnije, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u 19 časova predviđen je početak koncerta Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

dan oslobodjenja zrenjanina 007
Polaganje venaca, Trg slobodobe u Zrenjaninu

Današnja ceremoniija obeležavanja Dana oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu počela je polaganjem venaca delegacije Grada Zrenjanina u ulici Brigadira Ristića u 09.30 na spomen-ploču Brigadiru Ristiću, potom u 9:45 u ulici Vojvode Petra Bojovića polaganjem venaca na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, uz počasnu stražu, vence su položile delegacije Grada Zrenjanina, Komande Garnizona Zrenjanin i Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, zatim u 10:00h u porti Uspenskog hrama polaganjem venaca na spomen-ploču srpskim dobrovoljcima u I svetskom ratu, delegacije Grada Zrenjanina i Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

dan oslobodjenja zrenjanina 017
Polaganje venaca, Trg slobodobe u Zrenjaninu
dan oslobodjenja zrenjanina 039
Polaganje venaca, Trg slobodobe u Zrenjaninu
dan oslobodjenja zrenjanina 028
Polaganje venaca, Trg slobodobe u Zrenjaninu

Na Trgu slobode u 10:30h održana je centralna svečanost, a osim polaganja venaca od strane više delegacija služen je pomen oslobodiocima i herojima Velikog rata.

dan oslobodjenja zrenjanina 068
Polaganje venaca, Trg slobodobe u Zrenjaninu
dan oslobodjenja zrenjanina 014
Polaganje venaca, Trg slobodobe u Zrenjaninu

Na spomenik Kralju Petru Prvom Oslobodiocu, uz počasnu stražu, vence su položile delagacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog okruga, Komande Garnizona Zrenjanin, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Pokreta “Svetozar Miletić”, Udruženja “Petrovgrad”, Gradskog odbora SUBNOR, i političke stranake…

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *