“Da nam sela budu bliža” u Lukićevu: sumirani rezultati između dve posete, selo nadomak grada ima preduslove za održiv razvoj

Lukićevo - Da nam sela budu bliža

Odrednica radne aktivnosti gradonačelnika i njegovih saradnika “Da nam sela budu bliža” danas je bila Lukićevo. Gradonačelnik Simo Salapura posetio je ovo naselje zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem, predsednikom Skupštine grada Čedomirom Janjićem, članom Gradskog veća Marinelom Mendreom, načelnicom Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelenom Travar Miljević i predstavnicima javnih komunalnih preduzeća, a nakon sastanka s predstavnicima mesne zajednice, posetio je i Zemljoradničku zadrugu “Veljko Lukić Kurjak” i stadion na kom igra fudbalski klub “Mladost”.

Tokom sastanka sumirani su rezultati između dve posete, s obzirom da je u prvom ciklusu akcije “Da nam sela budu bliža” poseta Lukićevu upriličena pre skoro tačno godinu dana, 26. avgusta prošle godine. U selu se tada čula neprijatna vest da u školi neće biti ni jednog đaka-prvaka, a gradonačelnika i saradnike danas je obradovala informacija da će narednog petka u školske klupe prvi put sesti 11 učenika. Bilo je reči i o boljem saobraćajnom povezivanju s gradom, a u prilog tome ide i podatak da je planom izgradnje poslednje faze obilaznice oko Zrenjanina predviđena još jedna kružna raskrsnica, upravo na trasi sadašnjeg atarskog puta ka Lukićevu.

Završetkom obilaznice, uz asfaltiranje tog atarskog puta, Lukićevo bi se, praktično, našlo na svega četiri kilometra od industrijske zone “Jugoistok”.  

“Lepa i konstruktivna poseta, jer imamo šta da sumiramo, a da je urađeno u proteklih godinu dana. Pre svega, to je asfaltiranje Birčaninove ulice, predstoji u narednom periodu asfaltiranje Svetosavske, saniran je krov na objektu Doma kulture. Činjenica da je ove godine u Lukićevu 11 prvaka ipak je neki pokazatelj da u Lukićevu može da se živi, da se zasnuje porodica. Posetili smo danas i fudbalski klub, funkcionišu još dva sportska kolektiva, tereni za rekreaciju, aktivna je sekcija za starije žene koje se takođe bave rekreacijom.

Međutim, ono što čini selo jeste privreda, a ovde je, uz biogasnu elektranu, nosilac ekonomije i zemljoradnička zadruga “Veljko Lukić Kurjak”, u kojoj svi zaposleni radnici dolaze iz Lukićeva. To je ono što selima daje “jačinu”, da mogu da opstanu, ali da to omoguće i mladima”, prokomentarisao je današnju posetu gradonačelnik Salapura.

Direktor zadruge “Veljko Lukić Kurjak” Čedomir Spasojević ističe da zadruga upošljava 29 meštana i sa mehanizacijom, ne starijom od pet godina, obrađuje blizu 500 hektara zemlje, od čega je 400 hektara pod sistemom navodnjavanja.

“Struktura zaposlenih je takva da ima nas desetak starijih, pred penzijom, a svi ostali su starosti između 25 i 35 godina. Svima nam je u interesu da ova zadruga opstane, što je jedan od preduslova za njihov ostanak na selu, za zasnivanje porodice i život sela u celini.

Posetu fudbalskom klubu “Mladost” gradonačelnik Salapura je iskoristio i da najmlađim članovima kluba pokloni nekoliko fudbalskih lopti i markera za trening, ali i da načini zajedničku fotografiju ispod upravo postavljenog bilborda s natpisom “Zrenjanin, grad sporta”.

Predsednik FK “Mladost” Momir Brklja ističe da klub ponovo “staje na noge”, da je nedavno uređena upravna zgrada i prostor oko nje i da će u predstojećoj sezoni seniorska ekipa nastupati u “A” ligi Fudbalskog saveza grada Zrenjanina.

“Klub ima podršku lokalne samouprave i mesne zajednice i dobija određena sredstva za rad. U klubu trenira 15 do 20 dece u mlađim kategorijama, u saradnji sa školom fudbala “Sporto” iz Zrenjanina, čija kadetska selekcija nastupa pod okriljem FK “Mladost”. Seniorskoj ekipi na raspolaganju je 25 igrača”, kaže Brklja.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022