“Da nam sela budu bliža” u Elemiru – investicije u ovoj godini 75 miliona dinara!

Elemir – Da nam sela budu bliža

Podelite vest

“Da nam sela budu bliža” u Elemiru – industrijsko i sportsko naselje, uz obim investicija u ovoj godini od 75 miliona dinara

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas Elemir, kao petnaesto naseljeno mesto u okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Tom prilikom, razgovarao je s predstavnicima mesne zajednice i posetio Sportsko društvo “Naftagas”, kao i domaćinstvo Birdahić, koje se bavi proizvodnjom cveća.

kolegijum elemir 004

Elemir je industrijsko naselje u “prvom prstenu” oko grada i druga po veličini seoska sredina, u kojoj živi oko 4300 stanovnika. Poznati su njegovi resursi, kao važnog gasnog čvorišta u zemlji, sa rafinerijom i prerađivačkim kapacitetima, fabrikom sintetičkog kaučuka, trening-centrom kompanije NIS, ali i prirodni potencijali, poput rezervata Okanj bara i blizine reke Tise. 

Investicije su prisutne u ovom selu, čiji meštani izdvajaju i sredstva iz samodoprinosa, tako da je, između ostalog, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, poboljšano vodosnabdevanje, izgrađena kanalizacija u obimu od 86%, menja se stolarija na školskoj zgradi, renovirane su pešačke staze u centru. Sportsko društvo “Naftagas” prednjači u Srbiji u seoskim sredinama, po broju klubova i masovnosti, ukazuje se i potreba za širenjem kapaciteta vrtića. O svemu tome govorio je i gradonačelnik Simo Salapura
– Obim investicionih ulaganja u Elemiru ove godine dostići će 75 miliona dinara, od čega većinu čine budžetska sredstva lokalne samouprave, ali i sredstva lokalnog samodoprinosa. Zajedno sa sredstvima Pokrajine i kompanije NIS, izvode se radovi na kanalizacionoj mreži koje nastavljamo ove godine, i dogovoren je nastavak i sledeće. Rešen je problem vodosnabdevanja, izbušen je novi bunar, u unapređenje energetske efikasnosti u školskom objektu uloženo je osam miliona dinara udruženih sredstava Grada Zrenjanina, Pokrajine i kompanije NIS – naveo je gradonačelnik i dodao da se danas razgovaralo i o komunalnim problemima, pre svega o sanaciji putne mreže između Elemira i Zrenjanina, koja je u dosta lošem stanju, uređenju groblja, popravkama na pravoslavnom hramu Preobraženja gospodnjeg Uspenja Presvete Bogorodice. 

Gradonačelnik je posetio i Sportsko društvo “Naftagas” i na fudbalskom stadionu predstavnicima klubova uručio poklon – lopte, sportsku opremu i rekvizite. Sportsko društvo okuplja devet kolektiva, među kojima su neki i u saveznom rangu takmičenja, dok se fudbaleri “Naftagasa” ove sezone, po prvi put u svojoj istoriji, takmiče u Srpskoj ligi – grupa Vojvodina. I ovde je uloženo 1,5 miliona dinara, u postavljanje rasvete za treninge i uređenje svlačionica. Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je sportska budućnost Elemira sjajna i da postoji više ideja i akcija za dodatno uređenje sportskih terena i prostora. 

U ovom selu, pod nazivom “Cveće iz Elemira”, porodica Birdahić pre petnaest godina zasnovala je proizvodnju u plastenicima i na otvorenom prostoru, i godišnje plasira oko sto dvadeset hiljada komada saksijskog i baštenskog cveća, pretežno hrizantema i dan i noć.
– Proizvodnju plasiramo u Zrenjaninu i okolini, trenutno nam to zadovoljava potrebe, a proizvodimo u dva ciklusa, prolećnom i jesenjem. Trenutno gajimo na otvorenom prostoru oko deset hiljada saksijskih hrizantema, koje u narednih mesec dana treba da procvetaju, a pored njih, u plastenicima gajimo dan i noć, odnosno violu, jednu od retkih cvetnica koja može da prezimi i dočeka proleće u punom sjaju. Na proizvodnju na otvorenom značajno utiču i vremenski uslovi, toplota, hladnoća, oluja, grad, ali mi smo prihvatili taj rizik i borimo se i radimo s njim – objašnjava proizvođač Amir Birdahić
 
– I ovo je lep primer kako, uz poljoprivredu, može da se razvija sopstveni biznis u naseljenom mestu i doprinosi održivom razvoju sela – prokomentarisao je posetu ovom domaćinstvu gradonačelnik Salapura. 

Predsednik Saveta mesne zajednice Elemir Milan Poučki izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete gradonačelnika sa saradnicima i mogućnosti da se razgovara o realizovanim aktivnostima, kao i problematici koja se očekuje u narednom periodu. Kao ključne probleme koji se pominju u selu, navodi kanalizaciju, puteve i vodosnabdevanje.

– Dodatnim bunarom, povezanim na mrežu, vodosnabdevanje je rešeno, nastavljena je izgradnja kanalizacione mreže, a predočili smo gradonačelniku i kakvo je stanje putne mreže. Definisali smo i neke aktivnosti sa predstavnicima JKP “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija”, koja se tiču uređenja groblja, povezivanja bunara sa stadionom i uređenjem mobilijara u parkovima – naveo je Poučki. 

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. konačno je i naša samouprava na čelu sa gradonačelnikom shvatila da i sela treba obilaziti razgovarati o problemima približiti se selu jer su i sela deo naše opštine

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px