“Da nam sela budu bliža” u Elemiru – investicije u ovoj godini 75 miliona dinara!

Elemir – Da nam sela budu bliža

Podelite vest

“Da nam sela budu bliža” u Elemiru – industrijsko i sportsko naselje, uz obim investicija u ovoj godini od 75 miliona dinara

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas Elemir, kao petnaesto naseljeno mesto u okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Tom prilikom, razgovarao je s predstavnicima mesne zajednice i posetio Sportsko društvo “Naftagas”, kao i domaćinstvo Birdahić, koje se bavi proizvodnjom cveća.

kolegijum elemir 004

Elemir je industrijsko naselje u “prvom prstenu” oko grada i druga po veličini seoska sredina, u kojoj živi oko 4300 stanovnika. Poznati su njegovi resursi, kao važnog gasnog čvorišta u zemlji, sa rafinerijom i prerađivačkim kapacitetima, fabrikom sintetičkog kaučuka, trening-centrom kompanije NIS, ali i prirodni potencijali, poput rezervata Okanj bara i blizine reke Tise. 

Investicije su prisutne u ovom selu, čiji meštani izdvajaju i sredstva iz samodoprinosa, tako da je, između ostalog, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, poboljšano vodosnabdevanje, izgrađena kanalizacija u obimu od 86%, menja se stolarija na školskoj zgradi, renovirane su pešačke staze u centru. Sportsko društvo “Naftagas” prednjači u Srbiji u seoskim sredinama, po broju klubova i masovnosti, ukazuje se i potreba za širenjem kapaciteta vrtića. O svemu tome govorio je i gradonačelnik Simo Salapura
– Obim investicionih ulaganja u Elemiru ove godine dostići će 75 miliona dinara, od čega većinu čine budžetska sredstva lokalne samouprave, ali i sredstva lokalnog samodoprinosa. Zajedno sa sredstvima Pokrajine i kompanije NIS, izvode se radovi na kanalizacionoj mreži koje nastavljamo ove godine, i dogovoren je nastavak i sledeće. Rešen je problem vodosnabdevanja, izbušen je novi bunar, u unapređenje energetske efikasnosti u školskom objektu uloženo je osam miliona dinara udruženih sredstava Grada Zrenjanina, Pokrajine i kompanije NIS – naveo je gradonačelnik i dodao da se danas razgovaralo i o komunalnim problemima, pre svega o sanaciji putne mreže između Elemira i Zrenjanina, koja je u dosta lošem stanju, uređenju groblja, popravkama na pravoslavnom hramu Preobraženja gospodnjeg Uspenja Presvete Bogorodice. 

Gradonačelnik je posetio i Sportsko društvo “Naftagas” i na fudbalskom stadionu predstavnicima klubova uručio poklon – lopte, sportsku opremu i rekvizite. Sportsko društvo okuplja devet kolektiva, među kojima su neki i u saveznom rangu takmičenja, dok se fudbaleri “Naftagasa” ove sezone, po prvi put u svojoj istoriji, takmiče u Srpskoj ligi – grupa Vojvodina. I ovde je uloženo 1,5 miliona dinara, u postavljanje rasvete za treninge i uređenje svlačionica. Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je sportska budućnost Elemira sjajna i da postoji više ideja i akcija za dodatno uređenje sportskih terena i prostora. 

U ovom selu, pod nazivom “Cveće iz Elemira”, porodica Birdahić pre petnaest godina zasnovala je proizvodnju u plastenicima i na otvorenom prostoru, i godišnje plasira oko sto dvadeset hiljada komada saksijskog i baštenskog cveća, pretežno hrizantema i dan i noć.
– Proizvodnju plasiramo u Zrenjaninu i okolini, trenutno nam to zadovoljava potrebe, a proizvodimo u dva ciklusa, prolećnom i jesenjem. Trenutno gajimo na otvorenom prostoru oko deset hiljada saksijskih hrizantema, koje u narednih mesec dana treba da procvetaju, a pored njih, u plastenicima gajimo dan i noć, odnosno violu, jednu od retkih cvetnica koja može da prezimi i dočeka proleće u punom sjaju. Na proizvodnju na otvorenom značajno utiču i vremenski uslovi, toplota, hladnoća, oluja, grad, ali mi smo prihvatili taj rizik i borimo se i radimo s njim – objašnjava proizvođač Amir Birdahić
 
– I ovo je lep primer kako, uz poljoprivredu, može da se razvija sopstveni biznis u naseljenom mestu i doprinosi održivom razvoju sela – prokomentarisao je posetu ovom domaćinstvu gradonačelnik Salapura. 

Predsednik Saveta mesne zajednice Elemir Milan Poučki izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete gradonačelnika sa saradnicima i mogućnosti da se razgovara o realizovanim aktivnostima, kao i problematici koja se očekuje u narednom periodu. Kao ključne probleme koji se pominju u selu, navodi kanalizaciju, puteve i vodosnabdevanje.

– Dodatnim bunarom, povezanim na mrežu, vodosnabdevanje je rešeno, nastavljena je izgradnja kanalizacione mreže, a predočili smo gradonačelniku i kakvo je stanje putne mreže. Definisali smo i neke aktivnosti sa predstavnicima JKP “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija”, koja se tiču uređenja groblja, povezivanja bunara sa stadionom i uređenjem mobilijara u parkovima – naveo je Poučki. 

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. konačno je i naša samouprava na čelu sa gradonačelnikom shvatila da i sela treba obilaziti razgovarati o problemima približiti se selu jer su i sela deo naše opštine

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022