Da li psi imaju pojam o vremenu? Utiče li današnje pomeranje skazaljki sata i na njih?

Zrenjanin – Vreme i psi

Vrlo često možemo čuti od vlasnika kuca i maca da njihovi ljubimci sa neverovatnom preciznošću znaju kada je vreme za obrok, šetnju i kada njihov vlasnik treba da se vrati kući sa posla. Nauka kaže da ovo nije slučajnost i da skoro sve životinje, kako divlje tako i pitome, mogu da približno odrede koji je deo dana trenutno.

Eksperimenti su pokazali da životinje u odredjeno doba dana same kreću ka prostoru gde im se daje hrana.

Takođe, dokazano je da naši ljubimci imaju osećaj za vremenske intervale. Mace naučene da jedu iz jedne od dve različite posude u zavisnosti od vremena koje provedu u kavezu pre nego se puste napolje tačno su znale kojoj posudi da priđu, imale su osećaj za vremenske intervale od 5, 8, 10 i 20 sekundi što pokazuje da mace imaju svoj “unutrašnji časovnik” koji im omogućava da odrede vreme i trajanje određenog događaja.

kuce pomeranje sata 1
foto: unsplash .

Jedna naučna studija sa kucama pokazala je da su psi ostavljeni sami u kući dočekivali svoje vlasnike radosnije, uz intenzivnije mahanje repom i izazivanje na igru, kada su oni bili odsutni dva sata nego kada su bili odsutni samo jedan sat. 

kuce pomeranje sata 2
foto: unsplash .

Osnova ove pojave leži u tzv. cirkadijalnom ritmu, ciklusu od približno 24 sata koji im omogućava da razlikuju dan i noć.

Usled ove vrste “unutrašnjeg sata” psi imaju rudimentirano shvatanje vremena koje izaziva određene psihološke reakcije u datom periodu dana, vezane za očekujući događaj – hranjenje ili šetnja. Osim ovoga, kuce koriste i prirodne markere da odrede koje je doba dana kao što je pozicija Sunca na nebu u odredjenom periodu ili intenzitet nekih mirisa koji se tokom dana pojačava ili smanjuje. 

Treba napomenuti da i naši ljubimci imaju kratkoročnu i dugoročnu memoriju. Osećaj za vreme se kod naših ljubimaca nadovezuje na dnevne događaje što se oslanja na kratkoročnu memoriju.

Što se tiče dugoročne memorije, tu kuce nemaju ni približno naše sposobnosti. Cirkadijalni ciklus im može pomoći da neke pojave prate u nešto dužem vremenskom periodu ali je to njihov najveći domet kod dugoročnog pamćenja. 

Piše za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px