Da li i kada davati kalcijum psima? Dr vet.med.Mirjana Antonijević

Zrenjanin – Upotreba kalcijuma kod pasa

Kalcijum (Ca) i fosfor (P) su veoma važni minerali neophodni za pravilan rast i razvoj skeletnog (koštanog) sistema. Potrebe u ovim mineralima zavise od starosti i stanja organizma psa. Treba naglasiti da kako manjak tako i višak jednog ili drugog minerala može dovesti do problema u koštano – zglobnom sistemu, naročito kod štenaca i mlađih pasa.

Potrebe u kalcijumu zavisiće od uzrasta psa, stanja psa u kom se nalazi npr. graviditet ili laktacija.

Mlada jedinka koja se još uvek razvija i raste još uvek nema dobro izgrađen onaj deo kostiju koji bi imao ulogu depoa (skladišta) za regulaciju kalcijuma. Mlade jedinke još uvek grade kosti pa im je zbog toga potrebna velika količina kalcijuma i drugih minerala.To pogotovo važi za mlade pse velikih i džinovskih rasa .

Ako se pas hrani hranom koju sami pripremate ili sa ostacima sa stola, postoji velika verovatnoća da će psu nedostajati kalcijum, tj.da će kalcijum biti u deficitu. U ovakvim slučajevima je neophodno koristiti suplemente kalcijuma. Posledice nedostatka (deficita) kalcijuma su slabija mineralizacija kostiju zbog čega su kosti meke i slabe i podložnije prelomima.

pas i kalcijum 01
foto: unsplash .

Deficit fosfora je retko zastupljen, pre svega zato što je fosfor mnogo više zastupljen u hrani koja se najčešće daje psima. Da bi se ovi minerali resorbovali i pravilno iskoristili, neophodan je vitamin D3  koji nastaje pod dejstvom sunca. Baš iz ovog razloga pojava rahitisa je najčešća kod štenadi oštenjenih u zimskom periodu, jer nema dovoljno sunčevih zraka.

pas i kalcijum 02
foto: unsplash .
pas i kalcijum n
foto: unsplash .

Kod odraslih pasa najčešći problem u vezi sa ovim mineralima nastaje u toku graviditeta i u toku laktacije. Problemi se najčešće sreću kod malih i srednjih rasa pasa pogotovo kod kuja koje oštene veći broj štenaca. Zato je neophodno odabrati pravu hranu buduću majku i nastaviti sa pravilnom ishranom kako u graviditetu tako i u laktaciji.

Prevelika količina kalcijuma kod mladih životinja je takođe opasna i može da ima teške posledice po zdravlje ljubimca. Višak kalcijuma ovodi do nepravilnog razvoja kostiju i nekih ozbiljnih patoloških stanja.

Ukoliko ste u dilemi da li je Vašem ljubimcu neophodan dodatak kalcijuma, kao i koji suplement bi bio pravi izbor, posavetujte se sa Vašim veterinarom.

Piše za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px