Položeno cveće na “Bošnjakovom salašu” – godišnjica tragične pogibije Ruže Šulman, Koče Kolarova i još trojice rodoljuba

Zrenjanin - Bošnjakov salaš

Nakon uređenja prostora na nekadašnjem “Bošnjakovom salašu”, u ataru pored puta za Mihajlovo, i restauracije spomen-obeležja, svakog 26. jula obeležava se godišnjica od tragičnih događaja prvog ratnog leta u Zrenjaninu, 1941. godine, kada su na tom mestu pogubljeni od okupatora naši sugrađani Ruža Šulman, Vladimir Kolarov Koča, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov.

Cveće na spomen-obeležje danas su položili su predstavnici Grada Zrenjanina, Organizacije rezervnih vojnih starešina (ORVS) Zrenjanin, Udruženja vojnih penzionera grada Zrenjanina i gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR.

U ime Grada Zrenjanina ceremoniji su prisustvovali član Gradskog veća Saša Kandić i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.

Obraćajući se ovom prilikom prisutnima, predsednica ORVS Zrenjanin Tanja Dulović poručila je, između ostalog, da se moramo sećati svih mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv okupatora i da nijedna žrtva za slobodu nije bila uzaludna.   

Spomen-obeležje na “Bošnjakovom salašu”, delo arh. Tibora Bencea, podignuto je šezdesetih godina prošlog veka, a obnovljeno 2020. godine, kada je prostor dodatno oplemenjen postavljanjem prigodne spomen-ploče, stola i klupa za odmor, kao i nove prilazne staze.

U uređenju spomenika i okolnog prostora učestvovali su Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje,  boračka i socijalna pitanja i aktivisti Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i MZ “Dositej Obradović”.

Obnova spomenika izvršena je u okviru aktivnosti lokalne uprave na revitalizaciji spomen-obeležja i memorijalnih prostora, posvećenih ličnostima i događajima iz oba svetska rata.

Ratna priča o Ruži Šulman i Koči Kolarovu ostala je kao svedočanstvo otpora protiv fašizma i nemačke okupacije, a s obzirom da su bili i verenici, zajedničkim odlaskom u smrt prekinuti su snovi o bračnom i porodičnom životu, koje su imali, a podredili su ih revoluciji i borbi za slobodu. Okupatori su Ruži, koja je tada imala 24 godine, ponudili život u zamenu da izda još nekog od pripadnika otpora, ali je ona to odbila. Tri godine stariji Koča bio je i pesnik, a oboje su se veoma mladi priključili omladinskom revolucionarnom pokretu i zajedno radili na njegovom omasovljenju u srednjem i severnom Banatu. Streljani su u znak odmazde za paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje.

Imenom Ruže Šulman nazvano je jedno od prvih novih stambenih naselja u posleratnom Zrenjaninu i u njegovom središtu podignuta joj je spomen-bista, rad vajarke Ljubice Tapavički. Ulica Koče Kolarova predstavlja jednu od najvažnijih saobraćajnica na teritoriji MZ “Dositej Obradović” i gradskog jezgra Zrenjanina. Zrenjaninska gimnazija takođe je jedno vreme nosila naziv “Koča Kolarov”, kao i čuveni omladinski hor, koji je postizao zapažene rezultate i u evropskim okvirima. Spomen-bista mu je postavljena 1963. godine u dvorištu gimnazije, autor je takođe Ljubica Tapavički.  

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. nesmemo da zaboravimo nikada naše sugradjane koji su položili život za bolje sutra večna im slava i hvala

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px