Cveće i parastos na grobu Uroša Predića i poseta hramu Vavedenja Presvete Bogorodice

Orlovat – Uroš Predić

Podelite vest

Orlovat se poklonio senima svog velikana – cveće i parastos na grobu Uroša Predića i poseta hramu Vavedenja Presvete Bogorodice

Na današnji dan, pre sedamdeset godina, preminuo je veliki srpski slikar Uroš Predić. Rođen je u Orlovatu, 7. decembra 1857. godine, a prema testamentu iz 1949. godine, tražio je da u njemu bude i sahranjen, kako je kazao, “kraj svoje dobre matere”. Jedanaestog februara 1953. godine dočekali su ga u tišini i uz ogromno poštovanje njegovi meštani i proneli kroz selo poslednji put, sve do porodične grobnice na mesnom groblju, blagom uzvišenju uz Tamiš. Skromna humka tek decenijama kasnije obložena je mermerom, uz novi spomenik, nalik slikarskoj paleti, s Predićevim likom i natpisom “Uroš Predić, akademik – slikar, 1857-1953, građani Orlovata”.

Na mesnom groblju u Uroševom Orlovatu okupili su se i danas meštani i njihovi gosti, da odaju počast svom velikanu i polože cveće na porodičnu grobnicu Predićevih – na njegovo i na počivalište majke Marije i oca, sveštenika Petra. Pridružili su im se i predstavnici Grada Zrenjanina, u čije ime i u ime gradonačelnika su venac položile Snežana Vučurević i Marija Damjanović, pomoćnice gradonačelnika. Počast slikaru odali su i predstavnici MZ “Orlovat”, OŠ “Uroš Predić” Orlovat i HPTŠ „Uroš Predić“ Zrenjanin, zajedno sa učenicima orlovatske škole, kako su poručili na vencu, „njegovim osnovcima“. Pomen je održao sveštenik pravoslavnog hrama, otac Branko Marković. Prisutnima se biranim rečima obratila i Tanja Gvozdenović, ispred Udruženja za razvoj sela Orlovat.

Upriličena je danas i zajednička poseta hramu Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru Orlovata, graditeljsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana i spomenik kulture od velikog značaja. Hram je, iako već u osmoj deceniji života, oslikao Uroš Predić, ostavljajući tako deo svog izuzetnog umetničkog opusa i svojim meštanima. Posebno mesto na ikonostasu zauzima Sveta Petka, s likom umetnikove majke, za koji je sam Predić rekao da je jedan od njegovih najuspelijih radova. Na istom ikonostasu ovekovečio je Uroš i oca i dedu, u likovima Svetog Save i Svetog Nikole, o čemu je govorio sveštenik Marković. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Tekst: Miordrag Grubački, opširnije: zrenjanin.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. vi ste najbolji sajt u Srbiji ostajem da ga koristim,vas posetilac Radovan Milenkovic iz Grlista kod Zajecara? SRDACAN POZDRAV OD SRCA VAM ZELIM? SVAKO DOBRO?

    • Poštovani Radovane, hvala vam puno na lepim rečima i drago nam je da se čitamo i u Grlistu kod Zaječara. Srdačan pozdrav i vama, sve najbolje. Redakcija portala volimzrenjanin.com

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022