Crveni krst Zrenjanin obeležio Međunarodni dan nestalih – 30. avgust

Zrenjanin – Crveni krst

Podelite vest

Međunarodni dan nestalih, dan kada se svi zajedno sećamo nestalih osoba, kada pozivamo na  solidarnost sa članovima njihovih porodica i pravo porodica da znaju sudbinu svojih voljenih nestalih u sukobima, obeležava se u celom svetu svake godine 30. avgusta.

Crveni krst poklanja posebnu pažnju rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocenjivog značaja za porodice nestalih lica ali i čitave zajednice. Rešavanje sudbine nestalih jeste prioritetna aktivnost Službe traženja Crvenog krsta Srbije.

Naš zadatak danas, ali i svakog drugog dana u godini, jeste da podignemo svest ljudi i senzibilišemo javnost o pitanju nestalih lica i o tome kako je svaka pružena informacija vezano za nestanak lica dragocena za njihov pronalazak. Na ovaj dan posebno želimo da podsetimo da se nikada ne sme dozvoliti da niti jedno ljudsko biće koje je nestalo u oružanim sukobima, drugim situacijama nasilja, prirodnim nesrećama, ekonomskim i drugim migracijama bude zaboravljeno već da se njihova sudbina rasvetli i istina saopšti najbližima.

Tim povodom u Velikoj sali Crvenog krsta Zrenjanin održana je tribina na kojoj su svi prisutni imali priliku da se bliže upoznaju sa radom Službe traženja Crvenog krsta i njenim nadležnostima. Volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su u centru grada na informativnom štandu zainteresovanim sugrađanima delili liflete i pružali informacije o Međunarodnom danu nestalih u cilju skretanja pažnje na problem nestalih lica i njihovih porodica.

Takođe, Crveni krst Zrenjanin u svojim prostorijama organizovao je obuku volontera u oblasti Službe traženja i Difuzije – širenja znanja o Crvenom krstu. U obuci je uzelo učešće 14 volontera. Učesnicima je prezentovan razvoj i struktura Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, funkcionisanje i mandati, Osnovni principi, upotreba i zaštita Znaka i značaj međunarodnog humanitarnog prava. Volonteri su se upoznali i sa istorijatom i stekli potrebna znanja iz oblasti Službe traženja. Obuku je realizovala Jelena Domjeskov, stručni saradnik za službu traženja i difuziju Crvenog krsta Zrenjanin.

Rasvetljavanje sudbine nestalih lica je civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama. Pored toga što su duboko pogođene nestankom svojih najmilijih, i izložene dugogodišnjoj neizvesnosti koja izaziva bol, očaj i ozbiljne emotivne probleme, porodice nestalih lica izložene su brojnim socijalnim, ekonomskim i pravnim preprekama i posledicama.

Poražavajući je podatak da se i dalje, nakon više od trideset godina u našem regionu, skoro 10.000 lica vodi kao nestalo iz ratova devedesetih na teritoriji bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji.

Od početka izbijanja sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, koji su izazvali mnoge teške posledice i masovna kršenja ljudskih prava, a od kojih su nestali najteža humanitarna posledica, Crveni krst stoji uz porodice nestalih i kontinuirano, u skladu sa mogućnostima, pruža podršku i pomoć porodicama nestalih što će nastaviti i ubuduće da čini.

Služba traženja kao osnovna delatnost Crvenog krsta je jedna od najstarijih aktivnosti ovog humanitarnog pokreta i njen osnovni cilj je da svim osobama koje su nevoljno razdvojene od svojih srodnika usled oružanih sukoba , prirodnih i ljudskom rukom izazvanih nesreća, kao i ekonomskih i neregularnih migracija, omogući kontakt i pomogne da ponovo uspostave i održe prekinuti kontakt, kao i pribavljanje informacija o žrtvama rata.

Funkcija Službe traženja je da obavlja poslove obaveštavanja o žrtvama rata, sa ciljem da lica zaštićena Ženevskim konvencijama i Dopunskim protokolima uz te konvencije, mogu da ostvare svoja prava na informisanje, predviđena tim Konvencijama, i da lica razdvojena usled navedenih događaja mogu što brže da uspostave međusobni kontakt. Danas je ova služba organizovana na nacionalnom i međunarodnom planu i čini kompaktnu mrežu koja međusobno efikasno sarađuje i koristi jedinstvenu metodologiju rada.

Stalno proširujući sadržaj rada, Služba traženja osim u ratnim situacijama kada je u punoj funkciji, deluje i u miru i pruža usluge građanima u prirodnim katastrofama, velikim  nesrećama i drugim vanrednim situacijama.

Služba traženja Crvenog krsta Zrenjanin od početka svog rada primila je i uspešno rešila preko 3000 zahteva, od kojih se najveći broj odnosi na Drugi svetski rat, traženje nestalih i dobijanje podataka o zarobljenim licima tokom ratnih dejstava, dok je znatno manji broj zahteva gde prekid kontakta nije vazan za oružani sukob. Interes pojedinca i zaštita podnosioca zahteva kao i traženog lica je obaveza u radu svakog lica koje radi na poslovima Službe traženja. Prikupljanje podataka i informacija kao i njihova obrada rade se uz obavezne mere sigurnosti, a prikupljeni podaci i informacije štite fizičkim i tehničkim merama bezbednosti kako bi se sprečio njihov nestanak, otkrivanje i neovlašćen pristup.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. pozdravljam sve akcije crvenog krsta zaista su za svaku pohvalu njihov rad je u centru pažnje onih kojima je njihova popmoć najpotrebnija plus toga i stalna obuka volontera i sve akcije u vezi dobrovoljnog davanja krvi i sve ostalo obeležili su aktivnost crvenog krsta na čelu sa direktorkom koja je veoma posvećena radu i ja joj čestitam

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022