Crveni krst Zrenjanin: 2023. god obeležilo 50.000 volonterskih sati, 60 novih volontera i 73 akcije dobrovoljnog davanja krvi

Zrenjanin - Crveni krst Zrenjanin

U toku 2023. godine Crveni krst Zrenjanin je, rukovodeći se Misijom Međunarodnog Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca zasnovanoj na Principima Crvenog krsta, nastojao da olakša ljudsku patnju, da štiti život i zdravlje ljudi i da obezbedi poštovanje ljudskog bića, da radi na sprečavanju bolesti i unapređenju zdravlja i socijalne sigurnosti, da podstiče dobrovoljnost i opšti osećaj solidarnosti prema svima kojima su potrebni pomoć i zaštita.

Crveni krst Zrenjanin je angažovan na realizaciji javnih ovlašćenja koja su od strane države poverena Crvenom krstu, Zakonom o Crvenom krstu, programa Crvenog krsta, redovnih aktivnosti i akcija usmerenih ka različitim ciljnim grupama stanovništva, posebno najugroženijim u lokalnoj zajednici.

Potreba za delovanjem organizacije Crvenog krsta Zrenjanin je bila izražena, o čemu svedoči preko 50.000 volonterskih sati koje su volonteri Crvenog krsta Zrenjanin realizujući programe Crvenog krsta utkali u lokalnu zajednicu. Podsećamo na to da su volonteri nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju i da je njihov učinak višestruk. Volonteri rade na unapređenju svoje zajednice i istovremeno kroz rad, brigu i učenje unapređuju kako svoje, tako i živote svojih sugrađana.

Crveni krst Zrenjanin, deluje na osnovu Osnovnih principa Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a sve svoje kapacitete angažuje u cilju adekvatnog, blagovremenog i kvalitetnog odgovora na humanitarne potrebe u zajednici.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Zrenjanin je organizovao i realizovao 73 akcije dobrovoljnog davanja krvi, na koje se odazvalo 3.152 potencijalna davaoca a tokom kojih je prikupljeno 2.677 jedinica krvi, što je za 200 jedinica ove dragocene tečnosti više nego u prethodnoj godini. Čak 530 naših sugrađana darovalo je krv po prvi put i pridružilo se najhumanijoj porodici davalaca krvi.

Tokom prošle godine je u Narodnoj kuhinji podeljeno 63.714 toplih obroka i pripremljeno i distribuirano 13.000 paketa konzerviranih namirnica za dane vikenda i praznika. Svakog radnog dana je 250-260 korisnika dobijalo ½ litre kuvanog toplog obroka i 300 grama hleba na distributivnom punktu u Crvenom krstu Zrenjanin. Podela paketa hrane i proizvoda za održavanje higijene licima u stanju socijalne potrebe je organizovana u gradu i u 22 naseljena mesta a najugroženijim porodicama je distribuirano 4.000 porodičnih paketa pomoći. Najveći donatori bili su Grad Zrenjanin, Direkcija za robne rezerve AP Vojvodine, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crveni krst Srbije, Crveni krst Vojvodine i Crveni krst Zrenjanin. Ukupno je u Crvenom krstu Zrenjanin zaprimljeno i distribuirano gotovo 300.000 kg humanitarne pomoći. Na taj način nekim vidom pomoći obuhvaćeno je 4.300 porodica (preko 10.000 pojedinaca).

Ove i brojne druge akcije Crvenog krsta Zrenjanina osim zaposlenih sprovelo je 150 mladih i oko 180 starijih volontera. U toku protekle godine, organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin se priključilo 60 mladih volontera. Svi oni su se uz angažovanje i obučavali, pa je Crveni krst sproveo 25 obuka volontera, 3 kampa za mlade, a edukovani volonteri su realizovali preko 300 vršnjačkih edukacija u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu. U oblasti prve pomoći obučeno je, između ostalih, više od 800 maturanata iz osam zrenjaninskih srednjih škola.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px