Crveni krst održao obuku o merama oživljavanja u okviru kampanje “Život u tvojim rukama“

Zrenjanin – Crveni krst

Podelite vest

„Čak sedam od deset naglih srčanih zastoja dogodi se u uslovima van bolnice. Zato je važno da što više nas ume da pritekne u pomoć i tako spasi život“, kazao je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović danas u Zrenjaninu, gde je stručni tim Crvenog krsta Srbije održao obuku u merama oživljavanja u okviru kampanje “Život u tvojim rukama“.

Miladinović je istakao da je privih tri minuta ključno i da se nakon toga drastično smanjuje šansa za preživljavanje. „Svaki naredni minut oduzima 10 posto mogućnosti da izbegnemo fatalni ishod“, naglasio je generalni sekretar i dodao da su znanje i veštine koje stiču polaznici obuke dragoceni.

Dr Branislav Ljiljak, predsednik komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije istakao je da visokoobučeni lekari, vrhunski aparati, helikopteri… ništa ne može da vrati u život kada je prekasno. „Vreme je najvažnije, a tu ni najrazvijenije zemlje ne mogu da budu u prednosti. Zato je kod srčanog zastoja ključno da se pored unesrećenog nađemo mi koji smo spremni i obučeni da pomognemo“, kazao je on.

zrenjanin 1

Sekretar Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević skrenula je pažnju na značaj grada kao čuvara sportskih vrednosti i podsetila da su se u Zrenjaninu stekle 24 olimpijske medalje, te da je zato obuka upravo sportista važna akcija koja će sport učiniti bezbednim.

Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Snežana Vučurević izrazila je zadovoljstvo što će grad koji broji oko 200 sportskih klubova, grad olimpijaca, dobiti mogućnost svoje sportiste da obuči u veštini koja u kritičnim trenucima srčanog zastoja spasava život.

Ona je iskoristila ovu priliku da podseti na humanitarni rad Crvenog krsta Zrenjanina. „Crveni krst naš grad čini humanijim i boljim jer promoviše volonterizam kao važan činilac u gradnji pravednijeg društva. Ponosni smo na ovu organizaciju“, zaključila je Vučurević.

zrenjanin 2

Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Ideja kampanje  “Život u tvojim rukama” jeste da obuči građane kako da reaguju u trenucima naglog zastoja srca i pomognu osobi kojoj je srce stalo, jer adekvatna pomoć u prvim minutima spasava život. Obuka podrazumeva, uz uobičajene tehnike prve pomoći, upotrebu aparata za automatsku defibrilaciju namenjenog nemedicinskom kadru.

zrenjanin 3

Cilj kampanje je širenje svesti o tome da možemo spasiti ljudski život pravovremenim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbije. Moto kampanje je: Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako.

Tekst i foto: Crveni krst Zrenjanin  

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. sve akcije koje preduzima crveni krst su za pohvalu pa i ova oko pomoći oživljavanja

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px