Crveni krst Zrenjanin obeležio 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Zrenjanin - Crveni krst Zrenjanin

Evropska Komisija 2007. godine proglasila je 18. oktobar za Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se širom Evrope organizuju aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti o problemu i posledicama trgovine ljudima. Razmere problema trgovine ljudima i njegov uticaj na život i zdravlje ljudi dovele su do aktivnog uključivanja Crvenog krsta Srbije u nastojanje da se spreči i olakša ljudska patnja a samo zajedničkom i sveobuhvatnom, kontinuiniranom aktivnošću svih institucija i društveno odgovornih organizacija može se stati na put ovom ozbiljnom problemu.

U sklopu aktivnosti povodom obeležavanja ovog izuzetno važnog datuma i u cilju podizanja svesti o ovom problemu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, organizovana je tribina na Tehničkom fakultetu ,,Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu. Studentima, nastavnicima, kao i svim drugim zainteresovanim licima predstavljena je složenost problema, položaj žrtava, načini prevencije i borbe protiv trgovine ljudima.

Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin su oformili i informativni punkt u centru grada, u okviru kojeg su performansom i podelom edukativnog materijala obeležili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudim.

Performans kroz koji je slikovito prikazano kako izgledaju žrtve trgovine ljudima održan je kako bi se skrenula pažnja javnosti na veliki problem savremenog društva koji zahteva stalno podizanje svevsti o opasnostima trgovine ljudima. Takođe, na informativnom punktu u centru grada sugrađanima je distribuiran edukativni materijal i informisani su o postojanju problema trgovine ljudima kao i o merama zaštite od istog.

Crveni krst Zrenjanin je aktivno uključen u napore da se spreči trgovina ljudima, umanje posledice po žrtve i smanji njihov broj. Cilj aktivnosti Crvenog krsta je širenje svesti i znanja o opasnosti od trgovine ljudima i merama zaštite među mladima i drugim ranjivim ciljnim grupama. 

Opšta neiformisanost o postojanju problema, njegovoj složenosti, riziku, opasnosti i posledicama koje sobom nosi čini da potencijalne žrtve lakše bivaju manipulisane kao i da izostaje adekvatan odgovor društva u cilju njihove zaštite.

Metodom vršnjačke edukacije, volonteri Crvenog krsta kontinuirano sprovod aktivnosti programa i prenose preventivne poruke, nastojeći da one stignu do najosetljivijih kategorija i osoba pod rizikom.

Obeležavajući Evropski dan protiv trgovine ljudima, Crveni krst Srbije želi da skrene pažnju javnosti da žrtva može biti svako, da su nekada nedovoljno jasni signali koji mogu da nas uvuku u lanac trgovine ljudima i da je uz seksualno iskorišćavanje, radna eksploatacija jedan od oblika trgovine ljudima koji je neophodno izdvojiti i upozoriti sve koji su u potrebi za poslom i zaradom, a bez dovoljno znanja o uslovima zapošljavanja da obrate pažnju na konkurse, firme kojima šalju svoje biografije, informacije koje daju i kod koga odlaze na razgovor.

U toku prethodne godine edukovani volonteri Crvenog krsta Zrenjanin realizovali su 123 informativne radionice iz Programa borbe protiv trgovine ljudima i edukovali 3089 pojedinaca.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px