Četrnaesto, ovogodišnje Bijenale akvarela, postavljeno je u javnom prostoru (4)

Zrenjanin - Savremena galerija

Deveto bijenale je posle dužeg vremena napravilo koncepcijski zaokret. Za osnovnu bijenalnu izložbu, koja je uvek bila žirirana, prvi put je izabran selektor.

Tako je Bijenale akvarela te godine imalo dve autorske izložbe: autorsku izložbu akvarela Save Stepanova i autorsku izložbu iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin „Ovo (ni)je akvarel“ Sunčice Lambić Fenjčev. Umesto, može se reći, revijalnih izložbi, na kojima su se godinama ponavljali uglavnom isti autori, sa koncepcijski sličnim radovima, bijenale je dobilo dve autorske izložbe čiji autori snose potpunu odgovornost svojih odluka.

-Deveto bijenale, kao neka vrsta tranzicijske izložbe, pored novina koje je uvelo, još je pravilo kompromis sa nekim tradicionalnim, klasičnim pristupom tehnici akvarela. Na desetom bijenalu autorka Sanja Kojić Mladenov prekida tu praksu koncipirajući svoju izložbu polazeći od eksperimentalnih izložbi organizovanih u okviru bijenala.

Iako je akvarel kao tehnika i dalje prisutan, na nekim radovima možda još u čistijem vidu nego nekih prethodnih godina, on je izveden potpuno u smislu savremenog shvatanja – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

Jedanaesto bijenale, selektorke Slađane Varagić, preispitalo je egzistenciju tradicionalne tehnike akvarela u okviru savremenog vizuelnog stvaralaštva, Dvanaesto bijenale, selektorke Svetlane Mladenov, ponovo se vraća na eksperiment, a trinaesto Bijenale akvarela, selektora Miroslava Karića, pokušalo je da osvoji nove prostore u kreiranju i postavci izložbe.

Četrnaesto, ovogodišnje Bijenale akvarela, postavljeno je u javnom prostoru. Time je ideja manifestacije bila da se umetnost još više približi čoveku i postane sastavni deo njegovog života i okruženja. O tome će više reči biti u poslednjem delu feljtona posvećenom Bijenalu akvarela u Zrenjaninu.

 

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022