Prateći program izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu”

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama sreda, 12. oktobar 2022. u 19h, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin.

U okviru izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu” u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 12. oktobra 2022. godine, sa početkom u 19 časova biće održano predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama. Predavanje obrađuje tri teme od strane tri predavača: kustosa Dejana Vorgića iz Narodnog muzeja Zrenjanin, konzervatora savetnika Bojana Kojičića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, i istoričara dr Filipa Krčmara iz Istorijskog arhiva Zrenjanin.

Prva tema pod nazivom “Porodica Klee i crkveno zvono iz 1757. godine” biće prezentovana od strane kustosa Dejana Vorgića. Tema je zaokupljena pričom o porodici češkog porekla koja je ostavila snažan pečat u kulturi i istoriji grada, a centralni motiv je zvono koje je rodonačelnik porodice darovao zrenjaninskom Uspenskom hramu.

Druga tema se bavi angažovanjem čeških arhitekata i inženjera na podizanju kompleksa Šećerane i Pivare u gradu, gde posebno mesto pripada arhitekti Viktoru Benešu. Predavač druge teme je konzervator savetnik Bojan Kojičić.

Treća tema se bavi kulturno istorijskim vezama Češke i Zrenjanina, gde je centralno mesto rezervisano za sporazum o saradnji koji je potpisan između Zrenjanina i češkog grada Teplica 1966. godine. Prezenter i predavač je istoričar dr Filip Krčmar.

nmz zrenjanin teplice
nmz zvono uspenski hram

Predavanje “Češko-zrenjaninske kulturno-istorijske veze” je deo pratećeg programa izložbe posvećene češkom presovanom staklu i plod je bogate međuinstitucionalne saradnje.

Ulaz je slobodan!

Da podsetimo: Izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“ publika Narodnog muzeja Zrenjanin moći će da pogleda 20. novembra 2022. godine, a na postavci su po prvi put predstavljeni predmeti visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja. Predmeti potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem. Eksponati su nastali u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz javnih zbirki (Narodni muzej Zrenjanin, Muzej grada Novog Sada i dr.) i više privatnih kolekcija iz Zrenjanina i Beograda. Drugi segment izložbe čine ogledala iz Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin koja su prvi put izložena na tematskoj izložbi.

Autor projekta i izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Bilјana Dimkić Krčmar. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“ je deo zvaničnog programa obeležavanja Međunarodne godine stakla (IYOG 2022) i realizovana je u koordinaciji sa Stručnom grupom za staklo Nacionalnog komiteta ICOM-a.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022