Prateći program izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu”

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama sreda, 12. oktobar 2022. u 19h, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin.

U okviru izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu” u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 12. oktobra 2022. godine, sa početkom u 19 časova biće održano predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama. Predavanje obrađuje tri teme od strane tri predavača: kustosa Dejana Vorgića iz Narodnog muzeja Zrenjanin, konzervatora savetnika Bojana Kojičića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, i istoričara dr Filipa Krčmara iz Istorijskog arhiva Zrenjanin.

Prva tema pod nazivom “Porodica Klee i crkveno zvono iz 1757. godine” biće prezentovana od strane kustosa Dejana Vorgića. Tema je zaokupljena pričom o porodici češkog porekla koja je ostavila snažan pečat u kulturi i istoriji grada, a centralni motiv je zvono koje je rodonačelnik porodice darovao zrenjaninskom Uspenskom hramu.

Druga tema se bavi angažovanjem čeških arhitekata i inženjera na podizanju kompleksa Šećerane i Pivare u gradu, gde posebno mesto pripada arhitekti Viktoru Benešu. Predavač druge teme je konzervator savetnik Bojan Kojičić.

Treća tema se bavi kulturno istorijskim vezama Češke i Zrenjanina, gde je centralno mesto rezervisano za sporazum o saradnji koji je potpisan između Zrenjanina i češkog grada Teplica 1966. godine. Prezenter i predavač je istoričar dr Filip Krčmar.

nmz zrenjanin teplice
nmz zvono uspenski hram

Predavanje “Češko-zrenjaninske kulturno-istorijske veze” je deo pratećeg programa izložbe posvećene češkom presovanom staklu i plod je bogate međuinstitucionalne saradnje.

Ulaz je slobodan!

Da podsetimo: Izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“ publika Narodnog muzeja Zrenjanin moći će da pogleda 20. novembra 2022. godine, a na postavci su po prvi put predstavljeni predmeti visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja. Predmeti potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem. Eksponati su nastali u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz javnih zbirki (Narodni muzej Zrenjanin, Muzej grada Novog Sada i dr.) i više privatnih kolekcija iz Zrenjanina i Beograda. Drugi segment izložbe čine ogledala iz Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin koja su prvi put izložena na tematskoj izložbi.

Autor projekta i izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Bilјana Dimkić Krčmar. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“ je deo zvaničnog programa obeležavanja Međunarodne godine stakla (IYOG 2022) i realizovana je u koordinaciji sa Stručnom grupom za staklo Nacionalnog komiteta ICOM-a.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px