Cene voća u Srbiji ne prate svetske – PSS Zrenjanin

Zrenjanin – Cene voća u Srbiji

Podelite vest

Poljoprivredna stručna služba o tržištu stonog voća u Srbiji

Cene voća u Srbiji ne prate svetske

Poljoprivredna proizvodnja u svetu i kod nas se susreće sa sve većim problemima pre svega ekonomske i tržišne prirode. Veliki porast cene energenata kao što je gorivo i gas, indirektno utiču na cene krajnjih poljoprivrednih proizvoda. Ako ovome dodamo i otežani ili onemogućeni pristup nekim tržištima za plasiranje robe, nastaje još teža situacija.

Voće spada u delikatesnu prehrambenu robu. To znači da spada u dodatke osnovnoj (baznoj) prehrani svakog čoveka i nema stratešku važnost za prehranu stanovništva u kriznim vremenima. Potrošnja stonog voća skoro svuda u svetu direktno zavisi samo od životnog standarda, tj. „dubine džepa” svakog potrošača.

visnje

Opšti po rast cena osnovnih životnih namirnica u Srbiji i svetu dovodi voće u nezavidan položaj. Ako se zadrži visoka vrednost energenata, potražnja svežeg voća će opasti, a time i cena.

Cene voća u Srbiji ne prate svetske, kao što je to slučaj sa pšenicom i jestivim uljem. To velikim i srednjim proizvođačima u Srbiji donosi sigurnost kod realizacije i naplate proi zvoda. Voće se kod nas prodaje tzv. „kanalima” direktne prodaje. Cene se određuju trenutnom ponudom i opštim stanjem tržišta kod nas i zemljama u okruženju.

Dokaz da povećanje vrednosti rada, goriva i drugih inputa ne mora da utiče na povećanje cene proizvoda je kretanje cene sveže oblačinske višnje u Srbiji. Ona je 2016. godine bila između 70-80 din/kg, a 2020. i 2021. godine 50-60 din/kg, dakle 5 do 6 godina kasnije.

Na današnje cene goriva i đubriva, svi proizvođači stonog voća čekaju novo „čudo” koje treba da se desi. Međutim, šta ako se to „čudo” ne desi, ili ne bude u onoj meri u kojoj su proizvođači očekivali.

Milinko Sinđić, PSS Zrenjanin

List Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022