Buve kod pasa i mačaka su najmanje na njima. Uglavnom su u tepisima, parketima… Uradite ovaj test!

Zrenjanin – Buve kod pasa i mačaka

Većina ljudi ne zna da se odrasle buve samo hrane na životinji odnosno krvlju životinje, a ceo razvojni ciklus odvija se zapravo u njenoj okolini. U Vašoj kući ili psećoj kućici. Samo jedna od deset buva nalazi se na svom domaćinu, dok je devet od deset u tepisima, parketima, krevetu psa ili mačke.

Treba napomenuti da tretiranjem samo psa ili mačke problem neće biti rešen, već buve treba iskoreniti iz okoline ljubimca kako bi se presekao razvojni ciklus buve.

buve kod pasa i macaka 3
foto: unsplash.com .

Kako proveriti da li pas ima buve?

Buve se na psu najčešće nalaze na vratu i leđima tako da će na stomaku koji je bez dlake biti retko vidljive. Zato vlasnici vrlo često kažu: « Moj  ljubimac zasigurno nema buve»!

buve kod pasa i macaka 2
foto: unsplash.com .

Ukoliko je broj buva vrlo mali, najjednostavniji test jeste da vrlo gustim češljem prođete što dublje kroz dlaku, istresete češalj na beli papir i nakapajte vodom crne tačkice koje su skinute češljem.

Oko tih sitnih tačkica, koje su zapravo izmet buva, nastaće crvene fleke. Te fleke su zapravo krv kojom se buva hranila. Vlasnici takođe misle da buve izazivaju svrab svojim kretanjem po psu. Međutim, pljuvačka buve može zapravo biti alergen koji će izazvati alergijsku reakciju na koži psa. Ovaj vid alergije se još naziva alergija na buvinu salivu (pljuvačku) ili alergija na buvin ujed.

Zato ako primetite neprestano češanje, crvenilo kože, mesta bez dlake i krastice, možete posumnjati da pas ili mačka ima buve.

Bitno je naglasiti da nakon ubijanja posljednje buve na telu psa, alergijska reakcija može potrajati i do tri nedelje s toga je neophodno da posetite veterinara, jer samo kupovinom nekog preparata protiv buva nećete rešiti problem. U takvoj situaciji veterinar će dati lek koji će umiriti alergensku reakciju i terapiju kompletirati antibiotikom zbog sprečavanja sekundarnih bakterijskih infekcija. Takođe treba kožu lokalno tretirati preparatom koji će imati umirujuće dejstvo na iritiranu kožu ljubimca.

buve kod pasa i macaka
foto: unsplash.com .

Važno je znati da su buve prenosioci i nekih parazitskih bolesti konkretno pantljičare iz roda Dipylidium caninum.

Zbog toga uz terapiju buva, pas treba biti tretiran tabletam protiv  unutrašnjih parazita. Stoga je uz usisavanje, čišćenje i pranje podova, tepiha, potrebno i prskanje nekim efikasnim sredstvom.

Ako ste u dilemi koji preparat je najbolji kako za ljubimca, tako i za tretiranje prostora, konsultujte se sa Vašim veterinarom koji će Vam pomoći da odaberete najbolje rešenje za ovaj problem.

Piše za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022