Vatrogasno – spasilački bataljon nastavlja sa uspešnim radom!

Zrenjanin – Branislav Milosavljević

Podelite vest

Broj intervencija manji u odnosu na prethodni period

Vatrogasno spasilački bataljon, ima dugu tradiciju postojanja i rada u našem gradu. Uspešno deluju kako na našoj teritoriji, tako i svugde gde ih pozovu u ispomoć. Ove godine će u službu primiti još 15 novih vatrogasaca, koji će se truditi da kao i njihove kolege budu uspešni u svom poslu.

Tokom prethodne godine, evidentirana su 633 događaja na kojima je intervenisao Vatrogasno – spasilački bataljon Zrenjanin. To je za oko 10% manje nego tokom prethodne godine. U proteklom periodu, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, su osim svojih redovnih aktivnosti, gasili šumske požare na Zlatiboru, Tari, u Čajetini i Prokuplju.

Dvojica vatrogasaca su učestvovala sa drugim pripadnicima Sektora za vanredne situacije u gašenju ogromne vatrene stihije u Grčkoj na ostrvu Evia. U gašenju svih ovih požara naši vatrogasci su pokazali spremnost, hrabrost, obučenost, ali i jaku volju da se suoče sa svim teškoćama na koje nailaze.

branislav milosavljevic 001
Branislav Milosavljević

Uspešno su obavili svaki zadatak i pružili pomoć svima onima kojima je potrebna, kako u našoj zemlji tako i van naših granica”, naglasio je komandant Branislav Milosavljević.

Uskoro dolaze i nove kolege u bataljon

“Kada je u pitanju novo osoblje, ima i tu izmena. Prethodne godine dvojica naših kolega su otišli u penziju, a naši redovi su pojačani za pet novih vatrogasaca. U  toku je obuka za prijem još 15 kolega, koji će biti raspoređeni u Vatrogasno spasilački bataljon Zrenjanin. Očekuje se da će početkom marta dobiti zvanično rešenje, i početi da rade”, predstavio je portal volimzrenjanin.com, komandant.

Oprema se redovno obnavlja! Oprema koju trenutno imamo zadovoljava sve uslove za nesmetano obavljanje zadataka. Redovno se servisira ali i obnavlja.

Tokom prethodne godine dobili smo vozilo za gašenje požara na otvorenom, koje je takođe učestvovalo u gašenju požara na Eviji. U poslednjih godinu dana, nabavili smo četiri nova vatrogasna vozila, pet terenskih vozila i kombi vozilo, kao i drugu opremu za rad. Što se tiče manje opreme i bezbedonosne, ona se redovno obnavlja. Po potrebi se obnavljaju aparati za disanje, zaštitne rukavice, maske za šumske požare kao i komunikaciona oprema. Veliki je akcenat upravo na nabavci lične zaštitne opreme”, istakao je Milosavljević.

Saradnja sa lokalnim samoupravama je veoma dobra. Zajednički radimo u svim vanrednim situacijama, koje se dešavaju na teritoriji Srednjobanatskog okruga.

branislav milosavljevic 004
Važno je reagovati na vreme

U vežbama često učestvuju i organi lokalne samouprave, kao i dobrovoljna vatrogasna društva. Bataljon ima jedinice u Zrenjaninu, i 4 odeljenja u Novom Bečeju, Srpskoj Crnji, Žitištu i Sečnju”, predstavio je Milosavljević.

Edukacija i pokazne vežbe

Prethodne godine učestvovali smo u vežbi “sistem 2021”,  koja je održana na više od 50 lokacija u našoj zemlji, i koja je pokazala našu spremnost da reagujemo u vanrednim situacijama. Mi smo kroz pokaznu vežbu simulirali gašenje požara u podzemnom skladištu Banatski Dvor, kao i saniranje bušotine, i dostavu rezervne količine vode. Takođe, trudimo se da naš rad približimo kako najmlađima tako i ostalim sugrađanima. U poslednje dve godine, zbog situacije nam je malo otežano.  Kada su nam okolnosti to dozvolile uspeli smo da organizujemo taktičko tehnički zbor, i upoznamo ih sa našim radom, opremom i tehnikom i prvenstveno kako da se zaštite u vanrednim situacijama. Pored ovoga, nastojimo da javnim nastupima i apelima u medijima podižemo svest građana o tome kako da se ponašaju kako bi izbegli požar i kako da se zaštite ukoliko do njega dođe. Saradnja sa Crvenim krstom je veoma dobra, i često zajedno učestvujemo u vežbama, naročito kada se održavaju u školama”, ističe Milosavljević.

Generalni zaključak je da su deca u seoskim sredinama deca bolje informisana. Komandant je istakao da su prilikom razgovora sa meštanima Belog Blata utvrdili, da je skoro svaka kuća imala jednog člana dobrovoljnog vatrogasnog društva.

“U budućnosti ćemo i dalje davati sve od sebe kako bi smo uvek bili tu za naše građane, da sačuvamo njihove živote i imovinu i uspešno rešimo svake zadatak koji je pred nama podsećamo vlasnkje kuća i stambenih objekata pogotovo sada kada je grejna sezona, da ukoliko dođe do požara na dimnjaku vatru ne gase vodom, već da nas odmah pozovu. Takođe, da svoja grejna tela redovno održavaju, servisiraju, da grejalice dovoljno udalje od predmeta koji bi se od toplote mogli zapaliti, kao i da kada izlazi iz kuća isključe grejalice. Apelujem i da je spaljivanje na otvorenom prostoru strogo zabranjeno, članom 50, i predviđena je prekršajna odgovornost, kao i  novčana kazna. To su najčešći i najspecifičniji požari, i u trendu su opadanja, zahvaljući edukacijama”, naglasio je Milosavljević.

Šta je potrebno da bi neko postao vatrogasac?

Nakon što Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije raspiše konkurs za prijem novih vatrogasaca kandidati moraju da ispunjavaju uslove propisane u skladu sa pravilnikom o kriterijumima za izbor kandidata za polaznike kursa za osnovnu obuku pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica.

branislav milosavljevic 007
U razgovoru sa kolegama

Pravo učešća na konkursu imaju devojke i mladići koji ispunjavaju sledeće uslove:

– da imaju državljanstvo republike Srbije
-da nisu mlađi od 19 i stariji od 30 godina do dana zaključenja konkursa
-da najmanje godinu dana imaju prijavu prebivališta na teritoriji organizacione jedinice za koju je raspisan konkurs
-da imaju završenu srednju školu
-da ne postoje bezbednosne smetnje za zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova
-da poseduje važeću nacionalnu dozvolu za upravljanje motornim vozilom C kategorije

-da ispunjavaju posebne uslove u pogledu zdravstvene, psihofizičke i bazično-motoričkih sposobnosti što se utvrđuje u postupku selekcije kandidata.
Pravo učešća imaju i lica koja poseduju vozačku dozvolu B kategorije, uz obavezu da vozački ispit za C kategoriju polože u roku od 18 meseci od dana završetka osnovne obuke.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px