Zrenjaninac i nastavnik Branislav Gibauer, održao 11. samostalnu izložbu

Zrenjanin – Branislav Gibauer

Podelite vest

Čuveni i uvek nasmejani nastavnik likovnog Branislav Gibauer održao je u ponedeljak u Sarajlijinoj ulici svoju 11. samostalnu izložbu koja je bila izuzetno posećena.

Iako se tog dana u isto vreme održavala još jedna izložba (Galerija ALUZ) i promocija knjige AZRA u (Atrijumu Narodnog muzeja) možemo slobodno reći da je ova izložba, iako u skormnom i relativno malom prostoru privukla najviše posetilaca.

Na samom početku mnogobrojne poštovaoce Branislava i njegovog umetničkog rada pozdravila je Jasmina Tutorov, istoričar umetnosti koja je okupljenima ali i za portal volimzrenjanin.com rekla sledeće:

branislav gibauer 013
Branislav Gibauer

Na slikama Branislava Gibaure zaticali smo oduvek svetkovinu lepote ženskog tela, magiju žene nekad na njegovim slikama prepoznajemo po gracijelnim nežnim figurama a nekad su to tela zaluđena ambrozijom Erosa. Na jednom broju kompozicija lepotu akta ističe dekorativnim pristupom. Pošna forma uobličena je arabesknim, secesionistički dekorativnim linijama i obojena svetlim ružičastim toplim tonovima koji dočaravaju baršunastu mekoću i lepotu kože. Liriku u kompoziciju unose i bokori bilja što okružuju figuru.

Pored ovih labudovito dekorativnih aktova Branislav slika i one klasičnije gde forma ističe volumen tela, voluminoznost postiže suptilnom gradacijom, veštim skraćenjima rešava kompoziciju akta, izvijenost tela, nežne prevoje, što govori o njegovoj crtačkoj umešnosti. Naime, mekopute lepotice uhvaćene su na slikama u različitim, često provokativno erotičnim pozama, posmatrane iz neočekivanih vizura. Zavodljivost žene i njena intima bila je, sada je i ostaće večno nadahnuće i inspiracija Branislava Gibauera. Ali naš autor slika i pejzaže, oni su slikani u plenerističkom duhu i igrom svetlosnih bleskova i senki…

Branislav Gibauer, mnogim generacijama zrenjaninaca poznat kao dugogodišnji nastavnik likovnog vaspitanja u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ koji je svojim osobenim pristupom učenicima uticao na formiranje i razvoj odnosa dece u najranijem uzrastu prema likovnoj kulturi, predstavlja se sugrađanima izložbom slika koje ga prikazuju kao umetnika.

Na izložbi je predstavljen opus njegovih slika posvećenih pejzažu i to pejzažu karakterističnom za ovo podneblje, kao i opus po kojem je Gibauer posebno poznat i koji predstavlja kulminaciju njegovog slikarskog rada i kuriozitet za sve poštovaoce njegove umetnosti – aktovi. Izlagao je na deset samostalnih i na preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavio se pedagoškim radom.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px