Zrenjaninac i nastavnik Branislav Gibauer, održao 11. samostalnu izložbu

Zrenjanin – Branislav Gibauer

Podelite vest

Čuveni i uvek nasmejani nastavnik likovnog Branislav Gibauer održao je u ponedeljak u Sarajlijinoj ulici svoju 11. samostalnu izložbu koja je bila izuzetno posećena.

Iako se tog dana u isto vreme održavala još jedna izložba (Galerija ALUZ) i promocija knjige AZRA u (Atrijumu Narodnog muzeja) možemo slobodno reći da je ova izložba, iako u skormnom i relativno malom prostoru privukla najviše posetilaca.

Na samom početku mnogobrojne poštovaoce Branislava i njegovog umetničkog rada pozdravila je Jasmina Tutorov, istoričar umetnosti koja je okupljenima ali i za portal volimzrenjanin.com rekla sledeće:

branislav gibauer 013
Branislav Gibauer

Na slikama Branislava Gibaure zaticali smo oduvek svetkovinu lepote ženskog tela, magiju žene nekad na njegovim slikama prepoznajemo po gracijelnim nežnim figurama a nekad su to tela zaluđena ambrozijom Erosa. Na jednom broju kompozicija lepotu akta ističe dekorativnim pristupom. Pošna forma uobličena je arabesknim, secesionistički dekorativnim linijama i obojena svetlim ružičastim toplim tonovima koji dočaravaju baršunastu mekoću i lepotu kože. Liriku u kompoziciju unose i bokori bilja što okružuju figuru.

Pored ovih labudovito dekorativnih aktova Branislav slika i one klasičnije gde forma ističe volumen tela, voluminoznost postiže suptilnom gradacijom, veštim skraćenjima rešava kompoziciju akta, izvijenost tela, nežne prevoje, što govori o njegovoj crtačkoj umešnosti. Naime, mekopute lepotice uhvaćene su na slikama u različitim, često provokativno erotičnim pozama, posmatrane iz neočekivanih vizura. Zavodljivost žene i njena intima bila je, sada je i ostaće večno nadahnuće i inspiracija Branislava Gibauera. Ali naš autor slika i pejzaže, oni su slikani u plenerističkom duhu i igrom svetlosnih bleskova i senki…

Branislav Gibauer, mnogim generacijama zrenjaninaca poznat kao dugogodišnji nastavnik likovnog vaspitanja u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ koji je svojim osobenim pristupom učenicima uticao na formiranje i razvoj odnosa dece u najranijem uzrastu prema likovnoj kulturi, predstavlja se sugrađanima izložbom slika koje ga prikazuju kao umetnika.

Na izložbi je predstavljen opus njegovih slika posvećenih pejzažu i to pejzažu karakterističnom za ovo podneblje, kao i opus po kojem je Gibauer posebno poznat i koji predstavlja kulminaciju njegovog slikarskog rada i kuriozitet za sve poštovaoce njegove umetnosti – aktovi. Izlagao je na deset samostalnih i na preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavio se pedagoškim radom.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022