Spuštena zavesa na 60 dana izložbe fotografija Brajana Rašića

Pod sjajem zvezda

Zrenjanin – Juče, 20. avgusta, je ekipa portala volimzrenjanin.com posetila zatvaranje izložbe Brajana Rašića pod nazivom “Pod sjajem zvezda”. U toku izložbe je autor govorio o svojoj karijeri dugoj četiri decenije, pokazao neke od fotografija iz svoje mnogobrojne arhive na kojima su kultni muzički izvođači iz sveta muzike ali i preneo posetiocima izložbe utiske sa nekih od događaja kojima je on prisustvovao. Izložba “Pod sjajem zvezda – Izložba fotografija Brajana Rašića” svečano je otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 30. juna u okviru manifestacije “Nedelja kulture”.

brajan rasic odlazi iz zrenjanina 007
Brajan Rašić "Pod sjajem zvezda"
brajan rasic odlazi iz zrenjanina 009
Brajan Rašić "Pod sjajem zvezda"

Autor izložbe je fotograf Branislav Brajan Rašić, jedan od najpoznatijih svetskih rok fotografa današnjice, dok je producent izložbe Darko Bađok. Kustoskinja izložbe i autorka teksta u katalogu je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Brajan je tokom svoje karijere zabeležio najlepše momente nastupa mnogih popularnih izvođača i muzičkih ikona iz sveta popa, roka, džeza, kantri i bluz muzika, kao što su Frank Sinatra, David Bowie, Amy Winehouse, Tina Turner, Madonna i bendovi The Rolling Stones, U2 i mnogi drugi.

Njegove fotografije se nalaze u mnogim knjigama, magazinima ali i na naslovnim stranama muzičkih albuma velikih zvezda. Brajanove izložbe se priređuju širom sveta, a njegove fotografije ekskluzivno predstavlja svetska agencija Getty Images.

brajan rasic odlazi iz zrenjanina 033
Brajan Rašić "Pod sjajem zvezda"
brajan rasic odlazi iz zrenjanina 020
Brajan Rašić "Pod sjajem zvezda"

Izuzetno važna stavka Brajanove biografije, jeste profesionalna saradnja sa muzičkom ikonom rok kulture David Bowie, kome je on bio zvanični fotograf od albuma Let's Dance (1983). Od 2006. godine postaje zvanični fotograf kultnog benda The Rolling Stones i od tada ih prati na svakom nastupu i događaju.

U okviru izložbe Pod sjajem zvezda, jugoslovenskom Novom talasu data je posebna pažnja unutar konteksta globalne predstave rokenrola. Mogle su se naći, pored mnogobrojnih stranih zvezda, i neke zvezde domaće scene, kao što su bendovi Električni orgazam, Idoli i Šarlo akrobata.

O samom uspehu Brajanove izložbe i uticaja njegovih fotografija, govori činjenica da je na zatvaranju Narodni muzej Zrenjanina bio popunjen do poslednjeg mesta i da su posetioci sa nestrpljenjem čekali da pogledaju Brajanove fantastične fotografije. Nakon izložbe Brajan je potpisivao katalog posvećen izložbi “Pod sjajem zvezda”, gde su gotovo svi stali u red za potpis, rukovanje i fotogarfiju sa fantastičnim Brajanom.

Site volimzrenjanin.com wishes a lot of success in the further work of Brian Rasic

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *