Božin tropski kutak u Banatskom Despotovcu [ FOTO ]

Božidar Konjik iz Banatskog Despotovca se bavi neobičnim hobijem. Sakuplja tropske ptice sa svih kontinenata, kojima je napravio prostor u svom dvorištu, i trenutno ih ima oko 250.

bozidar konjik papagaji 014
Boža ekskluzivno za portal volimzrenjanin

Počelo je sasvim slučajno, kada sam kupio ćerki papagaja rozelu za rođendan. Zatim sam poželeo da kupim još jednu pticu, pa još 10 ptica, pa sam napravio volijere, a sad mi je malo i 200 ptica. Trenutno imam oko 250 ptica raznih vrsta i sa svih kontinenata, iz Australije, Azije, Afrike i Južne Amerike”, predstavio je Boža portalu volimzrenjanin.com.

bozidar konjik papagaji 004
Božini papagaji

 “Kao i  u svim sferama života, finansije jesu bitan faktor, ali ovo pre svega moras da voliš da bi se ovim bavio. Dostupnost ptica u ovom period je velika, otvrena je Evropa, ptice donose sa svih strana. I mi smo u Srbiji dosta jaki, ali se ne možemo meriti sa silama kao što su Slovačka, mađarska i Holandija.

Veći mi je problem prostor za držanje, nego da nabavim i kupim pticu. Najteže mi je bilo  da nabavim ptice “medvedića”, koje se ponašaju kao pingvini, jer su retki. Lepe su ptice, imam jedan par, i evo zaživele kod nas.

Najidealniji ljubimac prema Božinom iskustvu je braunouhi papagaj

“Dve – tri vrste koje imam su posebno zanimljive. Kakadui, to su nestvarne ptice i beskrajno zanimljive, kao ljubimci su odlični i super su za kuću. Žakoi se ističu svojom inteligencijom, i mogu da nauče dosta reči. Zanimljive su i sve vrste aratingi i pirura, koje su takođe inteligentne ptice, i vrlo brzo nauče sve. Prema mom iskustvu, ako izostavimo kakadue i žakoe, braunouhi su najzahvalniji ljubimci. Braunouhi su tihe i pametne ptice, srčani su i prelepe ptice”, zaključio je Boža.

bozidar konjik papagaji 009
Božini papagaji
bozidar konjik papagaji 010
Božini papagaji

Kada je edukacija u pitanju, Boža kaže da je sve dostupno zahvaljujući internetu. Neretko i razmenjuje mišljenja i sa drugim odgajivačima, za koje kaže da je samo mali broj nedostupan za komunikaciju.

Ptice se lako prilagode našim uslovima

“Iako živimo na drugačijem području, nikakava velika adaptacija prostora nije potrebna. Određene vrste samo ne mogu da podnesu zimu, mali broj vrsta koje imam. Ostale ptice se uglavnom adaptiraju na naše vremenske uslove, manje im smeta ekstremna zima, nego ekstremna vrućina.

bozidar konjik papagaji 024
Božini papagaji
bozidar konjik papagaji 030
Božini papagaji

Kada je u pitanju ishrana, što raznovrsnija, to je bolja, kod nas je najzastupleniji suncokret, proso i bar seme. Najpreporučljivije je voće I povrće, ali to ne možemo da im omogućimo 365 dana, jer kod nas nije dostupno svo. Daju im se i određeni vitamin kroz vodu”, pojasnio je Boža.

bozidar konjik papagaji 018
Božini papagaji
bozidar konjik papagaji 039
Božini papagaji
bozidar konjik papagaji 008
Božini papagaji

Boža ne bi menjao selo za grad

“Moja prednost kada je ovaj hobi u pitanju, je upravo to što živim na selu. Prednost sela je u miru, iako su oteđani drugi uslovi. Nedostaje nam dostupnost doktora, škole, apoteke I bilo kakvih drugih aktivnosti. Najpotrebniji je doctor, da se možda otvori neki pogon I povezanost sa gradom. Nažalost sela polako gube stanovnike, kod nas škola ima 40 đaka, i porodice sa malom decom radije odlaze u grad. Što se tiče svega ostalog nikada ne bih menjao selo za grad”, istakao je Boža.

bozidar konjik papagaji 015
Božini papagaji

Pored papagaja Boža ima ovnolike zečeve, mačka, ši cua Lili, dobermana i tri psa čuvara, koji brinu o sigurnosti stanovnika dvorišta.

Boža ističe da bi voleo da nabavi vrstu koja se zove “dugin lori”, ali da je zahtevna ptica, i da tek treba da obezbedi uslove za njega. Takođe je naglasio da bez pomoći supruge Radmile i ćerke Teodore ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022