BOŽIĆNI POST TRAJE 40 DANA: Koja su pravila za prvu, a koja za poslednju nedelju

Zrenjanin - Božićni post

Sutra u utorak 28. novembra počinje veliki Božićni post i traje 40 dana tačnije do Badnjeg dana koji je 6. januara i predstavlja pripremu za veliki praznik Hristovog rođenja. Kako to mnogi Pravoslavni vernici vole da kažu ovaj post je zapravo priprema za praznik rođenja Isusa Hrista.

Ne poste svi na isti način a moguće je i da sveštenik odredi drugačiju meru uzdržavanja, kao i da vernika “oslobodi” od posta. Prenosimo vam običaje kako se tačno posti što se tiče hrane i šta znači kad neko “duhovno” posti.

Ponedeljkom, sredom i petkom se strogo posti (na vodi). Utorkom i četvrtkom se može koristit ulje i vino. Subotom i nedeljom jede se riba. U prvoj nedelji posta je i veliki praznik Vavedenje (4. decembar), a pošto pada u nedelju, tog dana se takođe jede riba. Isto tako se posti i u drugoj i trećoj nedelji.

Prva nedelja Božićnog posta završava se u mnogim krajevima Srbije primanjem svete tajne pričešća.

Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan je najstroži post a sve ovo nema smisla ako se ne posti i “duhovno”.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px