Božićna čestitka biskupa zrenjaninskog dr Ladislava Nemeta

Zrenjanin - dr ladislav nemet

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, u subotu, 25. decembra. Tim povodom, biskup zrenjaninski dr Ladislav Nemet uputio je vernicima božićnu čestitku.

Draga braćo i sestre!

Pred kraj godine skloni smo se osvrnuti na prošlu godinu, pogledati kako je ona izgledala. Kada se prisetimo dobrih stvari, onda razmišljamo o njihovom pozitivnom uticaju i onome što smo od njih naučili za život. Spomenuo bih dva velika pozitivna događaja iz ovogodišnjih iskustava: završne dane naše biskupijske sinode i posjet nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera.

A ljubav i evanđelje utelovljenog Sina Božjega također nas svakodnevno nadahnjuju da obogaćujemo veliku zajednicu svjetske crkve i da imamo ljubav prema svim biskupijama koji su daleko od nas.

Drugi važan događaj bila je 50. godišnjica imenovanja Tamása Junga, apostolskog administratora Banata, koja se slavi 22. decembra 2021. ali je proslavljena mesec dana ranije zbog posete jednog posebnog gosta Srbiji. Kao što mnogi od vas znaju, nadbiskup Paul Richard Gallagher, ministar spoljnih poslova Svetog Oca, bio je 20. novembra u Zrenjaninu. Nakon podužeg razgovora sa katoličkim biskupima u Srbiji, održao je svečanu misu u našoj katedrali. Njegova prisutnost dodatno je naglasila ono što je bitno za nas: mi smo važni za Svetoga Oca, on nas želi podržati i po svojim bliskim saradnicima! Nadbiskup Gallagher je čovjek broj tri u Vatikanu.

Završni sinodski dani, koji su okupili sve sinodske očeve i majke u našoj katedrali, predstavili su nam sve rezultate našeg četvorogodišnjeg rada. Za mene je bilo nezaboravno iskustvo moliti se zajedno u našoj katedrali, zajedno raspravljati o našim sinodskim dokumentima, zajedno raditi na budućnosti naše mesne crkve. Bio sam jako sretan i zadovoljan što smo uspjeli zdravi završiti drugu veliku fazu sinodskog procesa. Sada ćemo raditi na trećem delu, na sprovedbi odluka i predloga Sinode. Već sam kontaktirao naše zapadne dobročinitelje da podrže pastoralni program za sljedećih pet godina, na što su oni svesrdno odgovorili sa da.

Mi smo važni za Svetoga Oca

Na završnom bogoslužju sinode sudelovalo je gotovo dvadeset biskupa i nadbiskupa, i kardinal Péter Erdő, nadbiskup Budimpešte-Esztergoma, primas Mađarske. To također pokazuje da naša mala biskupija uživa ljubav i pažnju svetske crkve. Znaju za nas i vole nas. Mi smo deo svjetske crkve. Nismo vođeni kratkotrajnim, dvo- ili četverogodišnjim izbornim ciklusima, već smo povezani verom u Boga živoga, iznad kulturnih ili jezičnih granica.

Vidimo ne samo mnoga dobra iskustva nego i ona loša

Gledajući unatrag na ovu godinu, vidimo ne samo mnoga dobra iskustva nego i ona loša. To se definitivno odnosi i na prisutnost epidemije COVID-19 u našem životu. Ova nam je bolest nanijela mnogo nelagoda, zagorčala je mnoge živote, pa čak i odnela neke od njih prevremeno u večnost. Mnogi pate jer je Covid promenio naše živote. Ne možemo živeti tako slobodno kao pre, ponekad se moramo odreći neke svoje lične slobode, postali smo ograničeni u svom životu. Došlo je do raskola i napetosti u našem društvu oko pitanja treba li primiti vakcinu ili ne?

Nažalost, vidimo da se po tom pitanju ne možemo složiti, ne vjerujemo lečnicima i stručnjacima. Želimo biti za svaku cenu gospodari našega života. Posebno je primetljivo odbijanje vakcine u bivšim komunističkim zemljama. Danas već znamo da vakcina pomaže u borbi protiv bolesti na globalnoj razini, čak i ako ne štiti potpuno od zaraze.

Vakcinacija je, u kršćanskom pogledu, vidljivi znak ljubavi prema bližnjima. Poštovanje pravila, kao na primer nošenje maski, još je jedan vidljiv znak da ozbiljno shvaćamo zdravlje i integritet naših bližnjih.

Ljubav nas Božja nikada ne ostavlja same

Sa svojim emocijama, kao što su nezadovoljstvo, ali isto tako i sa zahvalnošću, ljubavlju i nadom, pođimo svi u Betlehem da pozdravimo Betlehemsko dete, koji nam i ove godine dolazi u susret. On nas želi ubediti da vršenje dela ljubavi ne ovisi o vanjskim uvjetima, već je to uvek naša slobodna i odgovorna odluka, koja izvire iz srca. Ljubav nas Božja nikada ne ostavlja same, već nas želi neprestano podržavati, jačati, želi oduzeti našu ljutnju, naše neznanje.

Isusovo rođenje znači da bez obzira da li živimo u vremenu pandemije Covid-a ili ne, Bog je uvek s nama. On je došao k nama na prvi Božić. Nije došao k nama usred velike galame, dočekan trubama, kao što to mi znamo uradi kod svečanih trenutaka, već se pojavio u liku bespomoćnog mališana. Postao je dete koje blagoslivlja, koje donosi radost, koje zrači mirom i nadom.

Želim svima nama da nas ta nada ispuni i u narednoj godini, i da nas ni Covid, ni druga nevolja ne udalji od Božje ljubavi i ljubavi prema bližnjimu.

dr Ladislav Nemet,
biskup zrenjaninski

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022