Inicijativa Francusko-Srpske privredne komore “Bonžur Srbija” o mogućnostima ulaganja u Zrenjanin

Zrenjanin – Bonžur Srbija

Zrenjanin, 20. mart – Mlekoprodukt je već gotovo 20 godina deo francuske grupe Savencia i predstavlja primer uspešne privredne investicije. Koje su mogućnosti prisustva francuskih kompanija u Zrenjaninu razmatrano je na događaju “Bonžur Zrenjanin” u organizaciji Francusko-srpske privredne komore i pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske u Srbiji.

Projekat “Bonžur Srbija” osmislila je Francusko – srpska privredna komora, pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske u Srbiji, sa ciljem povezivanja francuskih i srpskih privrednika i kompanija.

U okviru ove inicijative Zrenjanin je bio domaćin brojnim predstavnicma francuskih kompanija koje posluju u Srbiji. Sa lokalnim vlastima razmatrane su mogućnost većeg investiranja u ovaj grad Zrenjanin. S obzirom na to da u Zrenjaninu uspešno rade dve francuske kompanije – Mlekoprodukt sa čuvenim sirevima i mlečnim proizvodima sa dugom tradicijom i Novares koji proizvodi komponente za auto-moto industriju, Zrenjanin je već dobro potvrđena lokacija za strana ulaganja.

To je potvrdio i Andrej Beslać, direktor kompanije Mlekoprodukt, lidera u proizvodnji sireva u Srbiji i na Balkanu.

–  Kompanija Mlekoprodukt je lider u proizvodnji sireva već 76 godina, a skoro 20 godina je u vlasništvu francuske grupe Savencia i predstavlja primer jedne od retkih uspešnih privatizacija u Srbiji.

Ne samo što  smo uspeli da opstanemo u ovim turbulentnim vremenima i sačuvamo mlekaru nego i zato što smo uspeli da proširimo poslovanje i unapredimo procese proizvodnje i modernizujemo fabriku. Mislim da ćemo samo nastaviti u tom pravcu, naši vlasnici su veoma zadovoljni privatizacijom i imaju velike planove za nas kako bismo bili prisutni u celom regionu.

Mlekoprodukt izvozi svoje proizvode u sve zemlje u okruženju, a novina je da intenzivno radimo kako bi proizvodi ove kompanije ušli i na tržište Rumunije. Kao što je već poznato, Mlekoprodukt ima sve moguće sertifikate za izvoz u Evropsku uniju tako da su njihove ambicije usmerene ka tim tržištima.

Beslać se osvrnuo i na trenutnu situaciju u mlečnom govedarstvu u Srbiji:

– Svi smo svedoci da se trenutno veliki napori ulažu da se sačuva mlečno govedarstvo i proizvodnja mleka kao jedna od najbitnijih grana poljoprivrede. 

Imali smo veliki broj sastanaka sa ministarkom poljoprivrede, gospođom Jelenom Tanasković, kao i predsednicom Vlade, Anom Brnabić, što je dokaz da je država prepoznala važnost ovog problema. Posredovali smo i uticali na uvođenje dodatnih prelevmana na 15 dinara po litri mleka, povećanje prelevmana za uvoz sireva iz EU kao i povećanje premija sa 10 na 15 dinara i subvencije za grla. Ono na čemu moramo dodatno da radimo jeste očuvanje kompanija koje se primarno bave proizvodnjom sira, kao što je Mlekoprodukt, te kontrolom uvoza sireva iz EU i to ne samo zbog Mlekoprodukta nego zbog svih mlekara koje se bave proizvodnjom sireva – rekao je Beslać.

On je naglasio da je kompaniju Mlekoprodukt od kad je promenila vlasnika vodio domaći menadžment. Ova kompanija ima sve sertifikate i tehnološki je opremljena prema standardima koji važe u Evropskoj uniji.

U Mlekoproduktu se obradi oko 35 miliona litara mleka godišnje što je čini najvećim otkupljivačem i prerađivačem mleka u ovoj regiji, a proizvede se između pet i šest hiljada tona sira koji se plasira na tržišta Srbije i okoline. Paletu čini više od 200 različitih proizvoda, dok je vrednost izvoza oko 10 miliona evra godišnje.  

Ambasador Francuske u Srbiji, njegova ekselencija Pjer Košar, je rekao da je događaj „Bonžur Srbija“ osmišljen da otkrije potencijale regiona i da se uspostave privredne veze između francuskih i srpskih preduzeća.

– Uz podršku francuskih vlasti, preduzeća iz te zemlje su sve prisutnija u Srbiji, posebno u sektorima zaštite životne sredine, prerade voda i na velikim infrastrukturnim projektima. Francuska mala i srednja preduzeća su već prisutna u Srbiji, ali privrednici uvek žele da se upoznaju sa potencijalima u Srbiji. U Zrenjaninu su prisutna dva francuska preduzeća – Novares i Mlekoprodukt, a u Francuskoj imamo veliko znanje u oblasti poljoprivrede koje bismo želeli da podelimo sa Srbijom. Imamo mnogo oblasti moguće saradnje i želimo da ih sa vama razvijamo – zaključio je gospodin Košar.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px