Novi zrenjaninski bend „Sekstet Silikon“ objavio svoj prvi autorski album „Raskršće“!

Zrenjanin - Sekstet Silikon

„Raskršće“ je autorski album sa geografskim poreklom novog zrenjaninskog benda „Sekstet Silikon“, koji je od 17. maja dostupan na svim digitalnim platformama i donosi britke tekstove, žanrovski diverzitet, melodijske i ritmičke igrarije inspirisane okruženjem i prostorom u kojem gravitiramo.

Prošle nedelje je na digitalnim plaformama objavljen prvi album novog zrenjaninskog benda „Sekstet Silikon“, koji je zapravo septet sa osam karakterno različitih članova (prim. aut. 7/8 je karakterističan balkanski ritam koji ukrašava naše muzičko podneblje), koji pretežno izvodi lirski pank pop, sa elementima lokalnog folklora i svetske muzike, zasnovane na balkanskoj etnografiji i antropologiji, kako ističu članovi benda, okupljenih oko ideje da različitost muzičkih žanrova i ideja mogu funkcionisati u harmoniji uz volju i trud, ali i uz prisustvo nečega što nas spaja poput današnjih silikonskog lepila. „U našem slučaju, to je mišljenje da su vrline i moralne vrednosti, odnosno estetika duha, daleko važniji od puke estetike spoljašnjeg izgleda čemu sa danas neretko popušta. Sekstet Silikon teži ka estetskoj hirurgiji duše, zapravo je ceo projekat zamišljen kao silikon za dušu!“, objašnjava perkusionista benda, Aleksandar Ašler, koji je pre dve godine okupio i poveo bend na ovo unikatno muzičko i kreativno putovanje.

Abum „Raskršće“ obuhvata devet potpuno različitih pesama, kako po lirici, ideji i emocijama, tako i po ritmu, melodijama, strukturi, metrici i muzičkom žanru u koji se teoretski mogu klasifikovati, a koje jedinstveno iznose vokali Nadia Dragoj Ungur svojim baršunastim altom i svilenom emocijom, Aleksandar Aga Mišović glasom sevdaha i bluza, derneka i iskrenih emocija, odnosno Reka Tišler, koja pored glasa putnika kroz vreme i lepeta krila, svira klavirske deonice pojedinih pesama, gitaru u poslednjoj pesmi „Put kući“, a zaslužna je i za prateće vokale i hor devojčica u pesmi „Raskršće“. Svi muzičari benda Sekstet Silikon odrasli su u banatskoj kaljuzi, više od 20 godina svirajući, pevajući i igrajući uz folklorne zvuke i ritmove Balkana, od najranije mladosti uz obilnu konzumaciju muzike najrazličitijih žanrova iz celog sveta. Sva ta iskustva isklesala su muzički ukus benda iz kojeg je potekla autentična muzika pretočena u album prvenac, na kojem žičane instrumente sviraju Igor Ungur (gitara, tamburica, violina) i Branislav Čarkić (bas i gitara), autori muzike novog albuma, dok duvačke instrumente sviraju Davorin Ungur (klarinet, tenor saksofon) i Dina Čarkić (flauta). Pored članova orkestra, zaduženih za izvođenje pesama, u stvaranju novog zrenjaninskog benda aktivno učestvuje Jelena Ašler, zadužena za kreativnu promociju, fotografisanje i uspešno vođenje društvenih mreža, kao i Paja, nesebično pružajući ne samo tehničku, nego i moralnu, kreativnu i objektivnu podršku tokom poslednje dve godine stvaranja albuma koji je pred nama, ukratko je predstavio Igor, dodajući da više informacija o članovima, bendu i samom albumu zainteresovani mogu pronaći na internet stranici silikon.rs, koju takođe samostalno vode i uređuju.

Album Raskršće, ukupnog trajanja 37 minuta, otvara pretežno klavirsko-vokalna pesma „Misao“, koja govori o rađanju ideje oblikovane u misao i njenom putu ka javnosti. Svojevrsna je parabola rađanja celokupnog albuma „Raskršće“, pojašnjava Davor, autor svih tekstova na objavljenom prvencu, ističući da „pesma od početka do kraja baštini određenu tenziju i napetost s obzirom na to da je unutrašnja borba između moje želje da početnu ideju u formi sve konkretnije oblikovane misli vokalizujem i zapišem tako da bude dostupna javnosti ili sa druge strane da je sačuvam na sigurnom duboko pohranjenu u sebi. Neodlučnost koja stvara ovu tenziju, proističe zbog sve veće zabrinutosti pojedinaca koji se osaćaju „sami u gomili” kakvi su i sami autori pesme, da današnje „ultramarket konzumno društvo” nije raspoloženo niti spremno da prihvati nešto što je drugačije i što po procesu stvaranja pripada nekom starom i prevaziđenom svetu”.

Novoobjavljeni album Raskršće je za nijansu drugačiji od većine današnje muzike, ako ni zbog čega drugog, po tome što je sačinjen od različitih muzičkih žanrova, „a pred publiku je izašao sirov, neuglačan i nepodvrgnut napadnoj estetskoj hirurgiji, ali odsviran na pravim izvornim instrumentima bez muzičkih deonica proizvedenih u silikonskim procesorima računara, posredstvom kojih se, u poslednje vreme, neretko snimaju celi albumi bez ijednog pravog instrumenta, a samim tim, po našem mišljenju i bez kreativne jedinstvenosti koja proizilazi iz ljudske nesavršenosti, odnosno bez „duše““ – pojasnio je Branislav, odgovoran za studijsko snimanje i kompletnu muzičku produkciju albuma, dodajući da je uveren u uspeh novog izdanja, koji će sigurno pronaći svoju publiku, odnosno da će svako pronaći bar jednu pesmu za sebe.

Govoreći o daljim planovima i idejama, koje ne manjkaju u kreativnoj radionici Seksteta Silikon, pored pisanja novih pesama, Igor je podsetio da je na YouTube kanalu već uspešno objavljen, čiji je autor naša kreativna sugrađanka, koja iz ateljea svog projekta, priprema spot za pesmu „Misao“. Takođe, istakao je da Katarina Ratić i nagrađivan studio Golden way rade na koreografiji za spot „Sav moj bol“, dok strip za ekranizaciju pesme „Osoba“ samostalno crta Igor predstavljajući i neke od znamenitosti grada na Begeju. Za predstojeće leto, planirana je intimna promocija albuma „Raskršće“ u krugu prijatelja, kao i učešće na konkrusima i festivalima, ali će tačnije informacije biti objavljene na internet stranici i društvenim mrežama koje svakodnevno privlače nove pratioce.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px