U Belom blatu ove godine skromno ali tradicionalno obežena slava sela

Zrenjanin - Belo blato

Redakcija portala volimzrenjanin.com, kako smo i obećali, posetila je u subotu Belo blato i zabeležila momente sa proslave slave ovog multinacionalnog sela.

Kako su nam rekli iz organizacionog odbora slave sela ovih dana se okupilo i okupiće se se svi koji su u mogućnosti da dođu, čak i oni van granica naše sadašnje države kako bi se družili, razmenjivali emocije i kako bi ponovo stvorili iluziju lepog, mirnog i dostojanstvenog življenja.

belo blato slava sela 005
Beloblatski "ovčiji paprikaš"
belo blato slava sela 002
Beloblatski "ovčiji paprikaš"

Prema utvrđenom programu, petak je dan kada se polaže cveće na spomen obeležje palim borcima Drugog Svetskog rata i svečana sednica Saveta Mesne zajednice Belo Blato. Subota je dan društvenih organizacija sa različitim aktivnostima a predviđene su „Budilnica“ u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva, „Šicara“, koju organizuje mesno Lovačko društvo „Jelen“, zatim izložba rukotvorina Kluba žena….

„Beloblatski ovčiji paprikaš“ je manifestacija Udruženja amatera kulinara, a bilo je i sportskih aktivnosti i još ponekih pratećih sadržaja lokalnog karaktera.

Na žalost, naša redakcija stigla je u trentuku kada je kutlača dodirnula dno kazana ovčijeg paprikaša te smo samo mogli, zajedno sa meštanima da uživamo u mirisima i ukusima ovog pikantnog i za ovo podneblje tradicionalnog jela.

belo blato slava sela 013
Novi stanovnici (inostrаnstvo) Belog blata srdačno dočekani

Ispred Goklerove kuće zatičemo bračni iz inostranstva koji je rešio da se baš ovde skući i nastavi svoj život.
Fotografija za uspomenu…

belo blato slava sela 010
Udruženje žena "Belo blato"

Nakon “mašćenja brkova” obišli smo postavljene tezge sa igračkama, suvenirima i slatkišima ali smo i posetili “Goklerovu kuću” gde zatičemo domaćice iz ovog sela u tradicionalnoj Slovačkoj nošnji. Naravno, obilaskom svih prostorija ove kuće, dirnula nas je seta za vremenima kojih više nema a koji su sačuvani u retkim kućama ovog dela Srbije.

Do nekog sledećeg viđenja, koliko već od nedelje na “Slatkom danu” pozdrav iz Belog blata.

belo blato slava sela 014
Goklerova kuća u Belom blatu
belo blato slava sela 016
Goklerova kuća u Belom blatu
belo blato slava sela 018
Goklerova kuća u Belom blatu

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *