U Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je otvorena manifestacija „Banatski dani teku” [FOTO]

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je otvorena nova manifestacija „Banatski dani teku” koja će tarajati u periodu od 12. do 14. avgusta a tokom koje će biti predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je Banat.

Na samom otvaranju, sve prisutne je pozdravio Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja u Zrenjaninu sledećim rečima:

„Veoma sam zadovoljan što večeras imam čast da pozdravim učesnike i goste prve manifestacije ovakvog tipa u Muzeju. Podstaknuti željom da promovišemo nematerijalno kulturno nasleđe Banata, Narodni muzej po prvi put organizuje Manifestaciju „Banatski dani teku“. Nasleđe Banata je veoma bogato, imajući u vidu da je multietnička i multikulturalna sredina.

Širenje svesti o osobenostima kultura koje ovde egzistiraju je jedan od prioritetnih zadataka naše institucije. Narodni muzej je uvek podržavao kreativnost i davao podršku kulturnoj raznolikosti. Da bi smo se bolje razumeli i bolje sarađivali potrebno je da se bolje upoznamo. Iz tog razloga ćemo tri večeri biti ovde. Organizovanje ovakve manifestacije je od velikog značaja za Muzej, grad i širu društvenu zajednicu. Naša manifestacija, uporedo sa ostalim kulturnim programima koje se ovih dana održavaju u gradu, utiče i uticaće na dalji kulturni i turistički potencijal grada, ali i naseljenih mesta koja nas okružuju.“ rekao je Siniša Onjin.

Prvog dana festivala lokalne zajednice će se predstaviti tradicionalnom izvođačkom umetnošću – muzikom, pesmom i igrom.
Drugog dana biće predstavljena tradicionalna umeća, veštine i zanati. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa znanjima vezanim za preradu i upotrebu nekada najzastupljenije sirovine – vune.  Akteri će presti i upredati niti, plesti i tkati na razboju. Biće predstavljen i jedan od najstarijih zanata, a to je pustovanje vune. Posetioci će imati priliku da uživo prate i posmatraju ovu staru tehniku kojom su izrađivani brojni upotrebni i odevni predmeti.
Trećeg dana biće predstavljena tradicionalna trpeza. Izgled trpeze i njen sadržaj čine krunu etno-bogatstva jednog naroda ili regije. Iz tog razloga biće predstavljen tradicionalni Nedeljni ručak, gde će se svaka etnička grupa predstaviti svojim najkarakterističnijim jelima.Početak programa je svakog dana u 18 časova. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Više fotografija pogledajte na našoj fb stranici OVDE

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px