Pogledajte video kako je obeležen Badnji dan u ečanskoj crkvi staroj preko 300 godina

Ečka - Crkva Sveti Nikola

Naš sugrađanin Bojan Vijatov, inače pratilac i saradnik portala volimzrenjanin.com istinski se potrudio da putem njegove fantastične i prelepe video reportaže (koju nam je poslao) otrgne od zaborava tradiciju pravoslavnih vernika u selu Ečka koji već 300 godina na ovaj način proslavljaju Badnji dan, Božić i sve druge verske praznike i običaje.

Bojan se inače bavi umetničkom fotografijom i video produkcijom venčanja i proslava i to više od 10 godina, radi za Toxic Entertainment, oficijelni je fotograf Persu marketa, radi za Agro TV, a saradjivao je i sa top zvezdama kao što su Maja Berović, Svetlana Ražnatović, Darko Lazić, Mia Borisavljević, Aca Lukas i mnogi drugi…

Video reportaža traje svega minut i 20 sekundi ali je prepuna emocija i fantastičnih kadrova a ceo prilog upotpunjuje muzika koju je Bojan odabrao a to je pesma “Oj, badnjače, badnjače” koju izvodi Divna Ljubojević. Uživajte!

O crkvi Svetog Nikole u Ečki

Srpska pravoslavna crkva posvećena svetom Nikoli, prema nekim izvorima, podignuta je 1711. godine. Međutim o crkvi i sveštenstvu postoje pisani podaci iz 1744. godine, kada je nastao stari ikonostas.

Ikonostas je rad Teodora Popovića iz 1786. godine. Svojim izuzetnim ikonografskim rešenjima tipično baroknih tema, predstavlja značajnu etapu u rekonstruisanju promena nastalih u srpskom crkvenom slikarstvu XVIII veka, te je nezaobilazna tema u ikonološkim razmatranjima srpskog slikarstva baroknog perioda.

crkva ecka (1)
Crkva Svetog Nikole u Ečki

U crkvi se nalaze i ikone sa starog ikonostasa, rad zografa Šerbana Popovića iz 1744. godine, datovan natpisom na carskim dverima. Ove ikone su najstariji datirani rad zografa Šerbana Popovića, čijim delom je obeležena epoha kulturnog stvaralaštva predbaroknog perioda na teritoriji Rumunskog i Srpskog Banata. Crkva i ikonostas su stavljeni pod zaštitu Zakona 1948. godine.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022