Predavanje u okviru izložbe „Tanka linija – između leka i otrova” – Baba Anujka–Rađanje jedne knjige

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 20. aprila 2023, sa početkom u 19 časova biće održano predavanje Šimona Đarmatija pod nazivom “Baba Anujka – Rađanje jedne knjige”. Povod za predavanje autora knjige i dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici iz Banata je izložba “Tanka linija – između leka i otrova”. Nakon predavanja, prisutni će imati priliku da pogledaju dokumentarni film o prvom serijskom ubici sa našeg prostora – Baba Anujki.

image description

Krajem 19. i početkom 20. veka u panonskoj ravnici jedan zanat doživeo je procvat. Bio je to trovački zanat koji je donosio ogroman profit. Najbolјi takav „zanatlija“ na prostoru Banata bila je Ana Draksin iz sela Vladimirovca, poznatija kao baba Anujka. Ona je vračala, trovala, varala i plјačkala lakoveran i nesrećan svet, a smatra se da je njenom krivicom umrlo oko pedeset lјudi, dok neki misle da broj stradalih premašuje sto.

Za razliku od direktnih trovača, njen je posao bio donekle lagodniji, jer često nije ni znala kako žrtva izgleda, ni kako se zove. Nјeno je bilo samo da zna kakvog je zdravlјa i težine onaj koji pravi „problem“, i da za dobre pare proda svoj čudesni napitak, svoju „bajanu vodicu“. Pritom, neretko je umišlјala da ne čini nikakvo loše delo, već da pomaže lјudima u nevolјi. Tvrdila je da zna medicinu bolјe od ma kog lekara i da je svaki njen lek pomogao. „Ja sam dobročinitelјka siromašnom i neukom svetu“, govorila je.

Knjiga profesora Šimona A. Đarmatija plod je višegodišnjeg rada i istraživanja, zasnovana isklјučivo na činjenicama i dostupnim zapisima, i predstavlјa iscrpan dokument o jedinstvenim zločinima. Iako pisana bez senzacionalizma, ova knjiga neće nijednog čitaoca ostaviti ravnodušnim.

Da podsetimo:

Izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ rezultat je saradnje Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Etnografskog muzeja iz Beograda. Ideja izložbe je da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova, i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila 2023. godine. Nadležni kustos je Branka Sikimić, etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px