Mobilni autobus za skrining abdominalne aorte danas i sutra u Zrenjaninu!

Zrenjanin – Skrining abdominalne aorte

Klinika za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u saradnji sa Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije je od danas započela prvu kampanju skrininga na aneurizmu trbušne aorte, a u skladu sa preporukama Evropskog vodiča dobre kliničke prakse za dijagnozu i lečenje aneurizme abdominalne aorte, koja će trajati do 14. aprila ove godine.

U Zrenjaninu će se pregledi vršiti i sutra, 01.04.2023. godine u terminu 08.00 – 14.00 časova.

Na pregled mogu dođi muškarci i žene iznad 50 godina starosti, poneti zdravstvenu knjižicu.

Autobus je smešten na ulazu u bolnički krug (iz Bolničke ulice), između Urgentnog centra i Odeljenja patologije, preko puta Šinvoza.

„Danas je prvi dan jednog velikog skrininga aneurizme abdominalne aorte, tj proširenja najvećeg krvnog suda u trbuhu, koje je dosta značajno oboljenje, s obzirom da može da znači život ili smrt.

Ovo je nastavak jednog pilot projekta koji je započet u organizaciji Klinike za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko Kliničkog centra u Beogradu i u organizaciji Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije, a sada se u ovaj veliki projekat uključilo i Ministarstvo zdravlja, tako da iz prvog pilot projekta videli smo da postoji opravdanje za ovako nešto veliko.

Kriterijumi su bili značajno uži u tom prvom manjem pilot projektu, gde su bili svi pacijenti stariji od 65 godina i koji su bili pušači, dok je ovde jedini kriterijum da su ljudi stariji od 50 godina, tako da iz ovog očekujemo da vidimo kakva je učestalost oboljenja u našoj državi i da li je potrebno uvoditi standardno i redovno skrining ovakvog oboljenja i da vidimo gde smo u odnosu na ostale regione sveta.

Odziv je veliki. Do sada smo pogledali 88 pacijenata i detektovano je 3 aneurizme, od toga je jedna 56 milimetara koja već ima neku indikaciju za operativno lečenje.

Pregledi su bili danas do 14 časova i sutra isto tako, posle toga se nastavlja još u nekoliko gradova u Srbiji, sledeća je Kikinda, pa Subotica, zatim u Beogradu i Novom Sadu, i tako dalje.

Bila je danas i reportaža na RTS-u gde je mnogo opširnije pričano o ovoj patologiji i o planu i programu ovog skrininga.“, rekao je dr Vanja Kunkin, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Opšte bolnice Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. ovo je za svaku pohvalu jer je preventiva zlata vredna pa i ova za skrining abnominalne aorte trebalo bi arganizovati i druge skrining programe jer se time prave i velike finansijske uštede jer svako lečenje u bolnici košta državu odnosno društvo

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022