Apel vatrogasno-spasilačke jedinice Zrenjanin: Ne palite vatru na otvorenom prostoru!

Zrenjanin - Apel vatrogasno-spasilačke jedinice Zrenjanin

Povodom povećanog broja požara na otvorenom prostoru od početka februara, vatrogasno-spasilačka jedinica u Zrenjanina je pokrenula postupak hitnog preduzimanja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru. Tim povodom, Branislav Milosavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin je rekao za portal volimzrenjanin.com:

„Od početka februara meseca na teritoriji Republike Srbije evidentirano je ukupno 1492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih požara bilo 226. Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih požara.

Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara meseca evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila. Angažovanje ovolikog broja pripadnika i vozila direktno utiče na smanjenje mobilnosti vatrogasno-spasilačkih jedinica za reagovanje na ostalim vanrednim događajima i stvaranje velikih materijalnih i finansijskih troškola MUP-u Republike Srbije.“, rekao je komandant Branislav Milosavljević.

„Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara (član 50.) zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe, članom 46. istog zakona zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. 

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Iako je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, ova pojava je i dalje veoma zastupljena na celoj teritoriji Republike Srbije.“, dodao je on.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa vestima, koje nisu uvek najlepše volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px