Apel Unije poslodavaca Srbije: Inicijativa „Ne zatvaraj!“

Zrenjanin – Unija poslodavaca Srbije

Inicijativa „Ne zatvaraj!“ ukazuje na problematiku olakog korišćenja mere zatvaranja kao pogrešne kaznene regulative kojom se krši princip srazmernosti, kojom se ugrožavaju prava i slobode (ustavno pravo na rad) ljudi koji pune kase naše države i koja je često diskriminatorska prema sektoru preduzetništva i mikro preduzeća, što doprinosi urušavanju preduzetništva , gašenju legalno registrovanih privrednih subjekata i rastu crnog tržišta.

Inicijativu „Ne zatvaraj“ pokrenulo je udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ u saradnji sa Unijom poslodavaca Zrenjanin, a podržalo je do danas 20 strukovnih udruženja i 7 poslaničkih grupa.

Inicijativa „Ne zatvaraj“ predata je Ministarstvu privrede kao resornom, Ministarstvu finansija kao nadležnom za pitanja poreske politike, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao nadležnom za inspekcijski nadzor i Vladi Republike Srbije.

Inicijativa „Ne zatvaraj“ zagovara uređen sistem u kojem poruka ne sme biti da je višestruko isplativije raditi neregistrovan „na crno“ nego kao legalno registrovan privredni subjekat jer se time čini šteta preduzetništvu, radnim mestima i budžetu RS. Da bi se to postiglo potrebno je da legalno registrovani preduzetnici/privrednici i inspekcije funkcionišu partnerski , da kaznena regulativa podrazumeva gradaciju i da uzima u obzir ekonomsku moć privrednog subjekta, da se modeli poslovanja usklade , a poreska politika reformiše.

STATUS – Inicijativa „Ne zatvaraj“ predata je 01.02.2023. godine gore navedenim državnim organima i poslata je sekretarijatu Skupštine Srbije sa zahtevom da se prosledi svim poslaničkim grupama. Odgovor je stigao od Ministarstva privrede koje se oglasilo nenadležnim i od Republičkog sekretarijata za javne politike koje prati podnete inicijative. Sa inicijativom smo upoznali i predstavnike Ministarstva za ljudska prava u okviru aktivnosti na formiranju Saveta za saradnju sa udruženjima i predstavnike Ministarsva za državnu upravu u okviru njihovih aktivnosti na inicijativi za otvorenu upravu.

Inicijativa sa peticijom nalazi se na sledećem LINKU.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022