PSS Zrenjanin: Analiza zdravstvenog stanja i preduzetih mera u Srednjem Banatu

Zrenjanin - PSS Zrenjanin

Na terenu Srednjeg Banata u toku je žetva ječma, dok se žetva pšenice zavisno od sortimenta i stasnosti može očekivati u prvoj dekadi jula. Ova vegetaciona godina je za proizvodnju strnih žita bila prilično zahtevna i pokazala je da se su preduzete mere ili njihovo odustvo bile uzročno posledične. Na zdravstveno stanje useva veliki uticaj su imale agrotehničke mere, meteorološki uslovi, izbor pesticida. Iz svega navedenog proizilazi da će kvalitet i kvantitet prinosa pšenice u ovoj godini vrlo variti. Od vrlo dobrog do onog ispod proseka.

Na intenzivno prisustvo cikada i vaši ukazivali smo još u novembru i objašnjavali da su tome doprinele dugo zadržavane biljke samonikle pšenice (isprovocirali visoku brojnost i žitnog bauljara). Posledice ove pojave (virusi na strnim žitima) sagledavali smo tokom rasta i razvoja useva. Nadamo se da će se  рazmotriti potreba o nanošenju insekticida na seme strnih žita, od strane semenskih kuća i doradnih centara.

Takođe, do pojave biljnih bolesti na novoizniklim usevima došlo je vrlo rano,(posledica blage zime i temperatura u okviru pragova za širenje simptoma), već tokom februara (prisustvo inokuluma je bilo intenzivno na samoniklim biljkama pšenice koje su predstavljale zeleni most za prelazak simptoma na novoizrasle mlade biljke). Veći intenzitet je bio na ranijim rokovima setve. Kolebanja u temperaturi, uz obilne padavine uticale su na intenzivnije širenje simptoma i pojavu bolesti lista, bez obzira na rokove setve i sortiment. Razlika je bila samo u intenzitetu zaražene lisne mase na prisustvo sledećih biljnih bolesti: siva pegavost lista, lisna rđa, žuta rđa, pepelnica, žuto-mrka pegavost.

Postojala je realna potreba da se sa primenom fungicida krene nešto ranije (sredinom marta meseca), već u fazi prvog kolenca, naročito kod ranijih rokova setve. Usled idealno odgovarajućih uslova za širenje simptoma bolesti, kao što su lisna rđa, a naročito žuta rđa i žuto-mrka pegavost koje su imale tendenciju napredka po isticanju delovanja fungicida. Preporuka je bila de se obavi tretman i sredinom aprila u cilju daljeg očuvanja lisne mase. Tu je nastala dilema i kalkulisanje proizvođača, da li je tretman neophodan ili ne, te jedan deo njih je bio spreman da rizikuje, svakako očekujući tretman za zaštitu klasa i da ne radi, a jedan deo je slušajući struku i preporuke tretman preduzeo.

Snežana Parađenović, dip.inž. zaštite bilja PIS RC Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px