Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta u poseti Gradu Zrenjaninu i kompaniji “Beohemija”

Zrenjanin - Beohemija

U poseti Zrenjaninu danas je boravio Njegova ekselencija Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Srbiji. 

Tokom posete održao je radni sastanak s gradonačelnikom Zrenjanina  Simom Salapurom i saradnicima, a potom je obišao i kompaniju “Beohemija”, koja se nalazi u češkom vlasništvu, od strane holdinga “CE Industries” i jedan je od lidera u proizvodnji deterdženata i kućne hemije na prostoru jugoistočne Evrope.

Ranije je istaknuto da Češka spada među deset najvažnijih investitora u Srbiji, a da je “Central European Industries” moderan industrijski holding sa visokom dodatom vrednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala. Obuhvata petnaest kompanija, sa više od 2000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona evra. Investicija u Zrenjaninu donela je priliku “Beohemiji” da pozicionira svoje proizvode u industriji deterdženata i kućne hemije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Za ambasadora i gradonačelnika organizovan je i obilazak proizvodnih pogona kompanije, uz prezentaciju njenih aktivnosti.

Ambasador Kuhta istakao je nakon posete “Beohemiji”  da je zadovoljan brojem čeških ulagača u Srbiji, ali da i dalje ovde postoje veliki potencijali.

– Kao ambasada pružamo podršku svima koji žele da dolaze da otvaraju nove pogone. Posebno mi je drago kada vidim da u Vojvodini ima čeških ulagača, i nije to samo „Beohemija“, postoje pogoni i u Vršcu, Somboru, i mi veoma cenimo što imamo ovde predstavnike češke manjine. Zrenjanin je dobar pokazatelj za dalji razvoj i budućnost i drago nam je što smo mi deo tog razvoja, istakao je ambasador Češke Republike.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete ambasadora Češke Republike i prilike da se upozna s kompanijom u češkom vlasništvu, ali i investicionim potencijalima Grada Zrenjanina i njegovih poslovnih zona.

Takođe, bilo je reči i o obnavljanju saradnje s prvim bratskim gradom Zrenjanina, češkim Teplicama, s kojima je Povelja o bratimljenju potpisana 1966. godine.

–  Mi, pre svega, težimo da naše strane investitore predstavimo kroz industrijske zone, jer 60 odsto izvoza ide iz naših industrijskih zona, ali posebno nas raduje kada jednu uspešnu fabriku dokapitalizuje jedan češki investitor, kao što je bila u pitanju i „Beohemija“. 

Ekonomske procene govore da je svaki deseti investitor u Srbiji iz Češke i mi pokušavamo sa ovim sastancima da vidimo, da li možemo da napravimo takav odnos i u Zrenjaninu, istakao je gradonačelnik i dodao da gradske industrijske zone jesu raspoložive za investitore, međutim, prazan prostor za saradnju jeste poljoprivredna proizvodnja, odnosno prerada u okviru poljoprivredne proizvodnje.

– I o tome smo danas razgovarali s ambasadorom, a upoznali smo ga i s podatkom da je češki grad Teplice naš najstariji bratski grad. Nakon nekoliko decenija neaktivnog odnosa, danas smo pokrenuli inicijativu da obnovimo kontakte, koji bi sigurno doprineli i da privredna i ekonomska saradnja između dva grada, kao i između Srbije i Češke, bude na nekom višom nivou, kazao je gradonačelnik Salapura.

Govoreći o kompaniji „Beohemija“, generalni direktor Roman Kratočvil rekao je da se sagledavaju nove razvojne mogućnosti, kroz praćenje svetskih trendova.

– U pitanju su ne samo mirisi naših proizvoda, nego i ono što zahteva životna sredina – smanjenje pakovanja, koncentrati, noviji ukusi i mirisi koji će pratiti svetske trendove. Mi se danas borimo sa svetskom konkurencijom, ali imamo lojalne potrošače i to nam je najvažnije. Brend „Duel“ je veoma prepoznatljiv i to je kvalitet koji se gradio godinama. Važno je da držimo taj brend i da kroz inovacije zadržimo isti, koji datira još iz bivše Jugoslavije, objasnio je Kratočvil.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px