Lični dnevnik ili “Sentimenti” umetnika Boža Ivankovića u zrenjaninskoj galeriji ALUZ

Zrenjanin – Božo Ivanković „Sentimenti“

Sinoć je u zrenjaninskoj galeriji ALUZ-a otvorena izložba Boža Ivankovića “Sentimenti” inače nejgova četvrta samostalna izložba i prva u Zrenjaninu.

Serija radova „Sentimenti“ je istraživački poduhvat koji se bavi introspekcijom kroz proces beleški.

Različita uzročno posledična stanja koja se svakodnevno ponavljaju kao što su strahovi, snovi, sećanje, artikulisana su u vidu grafika.

sentimenti aluz 010
Božo Ivanković "Sentimenti"

Na samom otvaranju Ivanković se obratio publici:

“Radovi na ovoj izložbi su zapravo radovi koje sam realizovao tokom master studija, koje se naziva “Likovno apstrakovanje ličnih sentimenata”, ali sam ja za ovu izložbu skratio naziv da budu samo “Sentimenti”.

Ovi svi radovi se mogu posmatrati kao neki lični dnevnik misli, dnevnik emocija, razmišljanja, stavova odnosno sentimenata, a motivi koji se provlače su strah, nesigurnost…”

sentimenti aluz 001
Božo Ivanković "Sentimenti"
sentimenti aluz 005
Božo Ivanković "Sentimenti"

Kanalisanje i period inkubacije prestavljaju nužni deo procesa. Nakon osvešćivanja istih psiholoških pojava koje se ponavljaju, one se urezuju kroz likovne elemente kako bi oformile katarzičan duhovni razvitak.

Sveopšti sentimenti su apstrahovani kroz simbole, potom objedinjeni ali i raščlanjeni. Sagledavaju se kao pojedinosti i kao celine. Metodičnost i analitičnost su izbegavane u procesu radi očuvanja verodostojnosti, spontanosti, prirode samih radova i njihovih ideja. Korišćenjem empirijskog, pročišćenim spektrom boja, cilj je približiti posmatraču fokus na teksturu.

Božo Ivanković je rođen 1997. godine u Novom Sadu. Završio je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2020. godine na studijskom programu likovne umetnosti, modul grafika, u klasi profesora Zvonka Tilića.

Master akademske studije iz grafike završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2022. godine pod mentorstvom Aleksandra Botića. Stipendista je Dositej fonda za mlade talente Republike Srbije za školsku 2019/2020. godinu. Svoj rad je predstavio na tri samostalne i brojnim kolektivnim izložbama.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px