Alergije kod pasa i mačaka. Kako nastaje alergijska reakcija?

Zrenjanin – Alergije kod pasa i mačaka

Alergijska reakcija predstavlja preteranu reakciju organizma na neku supstancu ili stimulus, koja inače ne bi trebalo da bude štetna po organizam.

Kako nastaje alergijska reakcija?

Imuni sistem odgovoran je za zaštitu organizma od štetnih supstanci, mikroorganizama i njihovih produkata, otrova itd. Imuni sistem štiti organizam stvaranjem antitela koja se bore protiv štetnih materija. Ali u alergijskoj reakciji, ta antitela reaguju na supstance koje inače nisu štetne po organizam (na primer, polen, prašina, metali ili lekovi).

Supstance koje dovode do alergenske reakcije nazivaju se alergeni.

Alergijska reakcija se odvija u 2 faze. Prva faza naziva se faza senzibilizacije. To je prvi kontakt sa alergenom. U toku ovog prvog kontakta, imuni sistem se tek upoznaje sa alergenom. Iz tog razloga uglavnom ne dolazi do alergijske reakcije pri prvom kontaktu sa alergenom.  Stvaraju se antitela IgE klase, specifičnih za taj određen alergen. Nakon ove  faze imuni sistem je spreman za sledeći kontakt sa alergenom.

Kada ponovo dođe do kontakta sa istim alergenom, imuni sistem aktivira svoj već pripremljeni odgovor i izaziva alergijsku reakciju. U ovoj reakciji dolazi do stvaranja histamina-supstanca odgovorna za simptome alergija. On dovodi do konstrikcije glatke muskulature, samim tim i do suženja disajnih puteva. 

pas i macka 2
foto: unsplash.com .

Takođe, histamin uzrokuje vazodilataciju (širenje) i povećanu propustljivost krvnih sudova, što dovodi do nakupljanja tečnosti u tkivima i stvaranje otoka, svraba, crvenila kože. Povećana je  osetljivost receptora za bol.

Vrste alergija

Psi i mačke mogu biti alergični na veliki broj materija. Alergije se kod njih dele u tri glavne grupe:

Najčešći alergeni u ishrani pada i mačaka

Prema nedavnom istraživanju najčešći alergeni u hrani kod pasa su govedina, piletina, pšenica, jagnjetina kao i mlečni proizvodi. Nešto ređi alergeni su soja, kukuruz, jaja, svinjetina, riba i pirinač.

Kod mačaka najčešći alergeni su govedina, riba i piletina, dok su malo ređi pšenica, kukuruz, mlečni proizvodi i jagnjetina Treba naglasiti da uzročnik alergija može biti više od jednog alergena. Pored proteina životinjskog porekla alergiju mogu izazivati i razni dodaci, aditivi u hrani kao i žitarice.

pas i macka
foto: unsplash.com .

Koji su simptomi alergija kod pasa i mačaka?

Najčešći simptomi alergije na hranu kod pasa i mačaka ispoljavaju se u vidu problema sa kožom kožne i problemi sa varenjem. Kožni problemi su jak svrab, grickanje i lizanje šapica, češanje uha, zapaljenje uha, svrab u predelu stomaka, dok kod mačaka može da se primeti i overgrooming tj. Preterano lizanje dlake, ogole mesta na krznenom pokrivaču do kože i dovedu stvaranja rana na koži. Kod mačaka se mogu videti i respiratorne smetnje jer je respiratorni sistem onaj koji prvi odreaguje i to sa izraženom sekrecijom u respiratornim putevima, otežanim disanjem, ali mogu se javiti i simptomi poremećenog rada gastrointestinalnog trakta u vidu dijareja i povraćanja.

Što se tiče smetnji u digestivnom traktu u slučaju alergije na hranu kod kučnih ljubimaca, najčešća je pojava mekane stolice, ali takođe može doći i do pojave dijareje, povraćanja kao i česte defekacije (više od 3 stolice dnevno).

U kom životnom dobu se najčešče javljaju alergije kod životinja?

Alergija na hranu kod kućnih ljubimaca najčešće se javlja starosti od 1-4 godine, mada kod pasa varira od 6 meseci pa do 13. godine, dok kod mačaka je taj interval od 4. meseca pa do 15. godine života.

Rasna predispozivcija za razvoj alergije

Najosetljivije rase  su beli psi tipa bišon, maltezer, vesti, zatim i francuski buldozi, nemački ovčari, labrador retriveri itd. Kod mačaka još uvek nije utvrđena rasna predispozicija.

Važno je napomenuti da ukoliko imate ljubimca koji ima problema sa alergijama, uvek pri ruci imate kontakt dežurnog veterinara, koji će moći u kratkom roku da pruži pomoć Vašem ljubimcu jer svako odlaganje terapije može izazvati uginuće ljubimca.

Piše za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px