Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin o aktuelnostima u voćarstvu

Zrenjanin – Voćarstvo

Podelite vest

Sorte oprašivača obezbeđuju sigurniju rodnost

Podizanje višegodišnjih zasada, uz izbor odgovarajućih vrsta i sorti voćaka, predstavlja odgovoran posao koji prvenstveno zahteva detaljnu analizu agroekoloških uslova sredine u kojoj se određena proizvodnja planira. U voćarstvu polinacija, tj. prenošenje polena na žig tučka, u zavisnosti od voćne vrste može se obaviti anemofilno putem vetra (kod oraha, leske, kestena) ili entomofilno tj. putem insekata (kod većine drugih voćnih vrsta).

Efektivni period oprašivanja traje kratko, u zavisnosti od biljne vrste oko 3-10 dana, što prevashodno zavisi od optimalnih mikroklimatskih uslova sredine neophodnih za produkciju kvalitetnog polena dobre klijavosti.

Različita istraživanja pokazala su da se višegodišnji stabilan prinos voća može postići ukoliko su u voćnjaku zastupljene najmanje tri sorte koje se međusobno dobro oprašuju. U tom slučaju udeo oprašivača treba da se kreće oko 5 – 10 %, gde su u našoj praksi najčešće zastupljene kombinacije sa parnim brojem redova zbog olakšane nege, zaštite i berbe plodova.

Za oprašivače uvek bi trebalo birati diploidne sorte koje po pravilu imaju vitalan polen dobre klijavosti.

kruske

Preporuka stručnjaka je da se podižu monosortni zasadi po blok sistemima ili zasadi sa više sorti koje su slične otpornosti na najvažnije prouzrokovače bolesti i štetočina. U takvim sistemima uzgoja, u nepovoljnim uslovima sredine sa izostankom cvetanja jedne sorte, druga obezbeđuje oprašivanje i oplodnju glavne sorte, pa prinos u takvim godinama neće biti značajnije umanjen.

jabuke

Prilikom podizanja zasada jabuke kao stranooplodne voćne vrste, za dobro oprašivanje treba birati više sorti od kojih će jedna biti osnovna, a jedna do dve oprašivači. Sorte koje se međusobno dobro oprašuju, pa ih iz tog razloga i treba kombinovati u zasadima jesu: „zlatni delišes”, „ajdared”, „greni smit”, „gloster”, „jonatan” itd. Pored zvaničnih sorti jabuke, mogu se koristiti i selektovani oprašivači poreklom od divljih vrsta jabuke.

U zasadima kruške,s obzirom na to da su većina sorti samobesplodne, neophodna je zastupljenost više kompatibilnih vrsta, tj. ne mogu se gajiti u jednosortnim zasadima.

Za „viljamovku” kao vodeću sortu u našim zasadima, dobri oprašivači su: „boskova bočica”, „abate fetel”, „konferans”, „druardova” itd. Treba naglasiti da se kod samooplodnih sorti pravilnim rasporedom oprašivača može povećati rodnost i za 30 do 40 %. U tom slučaju se oprašivači sade u svakom četvrtom ili petom redu.

Opširnije na PSSZR.RS

Maja Martinov, master voćarstva, PSS Zrenjanin

List Zrenjanin

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px