Zrenjaninci pokrenuli akciju za organizovanje izložbe u čast Danke Ječmenica pod nazivom “Danke, Danka”

Zrenjanin - Danka Ječmenica

U predvečerje 20. juna 2022. godine Zrenjanin je sa nevericom i tugom primio vest o smrti Danke Ječmenica, grafičke dizajnerke i savetnice za grafički dizajn u Odseku za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Zrenjanin. Iza ovog prozaičnog opisa posla krila se osoba koja ne samo da je više od dvadeset godina stvarala, oblikovala i unapređivala vizuelni identitet Zrenjanina, već je svojim profesionalnim, ali i privatnim delovanjem obeležila javnu, pre svega kulturnu scenu ovog grada.

Nepuni četvrt veka koliko je radila pri Gradskoj upravi Zrenjanin, Danka je crtala grad nekim lepšim i srećnijim bojama i šarama, a njena grafička rešenja našla su se na koricama brojnih izdanja ovdašnjih ustanova kulture, promotivnim brošurama i bilbordima gradskih manifestacija, u ličnim kartama i memorandumima javnih preduzeća. 

Ali, više od svega, sarađujući sa svim ovim institucijama, organizacijama, udruženjima i pojedincima, Danka je stvorila sliku o sebi koja ne bledi, ostavivši za sobom bataljon prijatelja i saradnika kojima nedostaje, čvrsto rešenih da sačuvaju sećanje na njen lik i delo na način kakav i dolikuje takvoj ljudskoj veličini.

Ovo je ujedno bio i razlog što su dolepotpisani letos pokrenuli inicijativu da sredinom marta 2024, u mesecu Dankinog rođendana, obeleže sećanje na dugogodišnjeg prijatelja, druga, saradnika i lafa prigodnom izložbom u Kulturnom centru Zrenjanina, u kojem smo rezervisali termin. Tom prilikom bi se prezentovala i prateća publikacija pod radnim nazivom danke, Danka, kao simboličan, ali i trajan znak zahvalnosti za bogatstvo vizuelne kulture koje je za sobom ostavila i uspomene na sve što nam je značila: i na poslovnom i na privatnom planu. Njome bi prijateljima, poznanicima, ali i zainteresovanoj široj javnosti bio ponuđen celovit i pregledan uvid u njen tematski širok i razuđen dizajnerski opus, koji ostaje dragoceno svedočanstvo o vizuelnoj kulturi i istoriji Zrenjanina s kraja 20. i početka 21. veka. U cilju pripreme pomenute izložbe i publikacije, zahvaljujući predusretljivosti Dankine porodice, saradnika, poznanika i Gradske uprave Zrenjanin, do danas je prikupljen i na jednom mestu objedinjen raznovrstan materijal koji nosi njen potpis. U ovom poduhvatu su angažovani i svoje interesovanje za njegovu realizaciju izrazili su članovi njenog kako poslovnog (saradnici i kolege), tako i privatnog kruga (porodica i prijatelji), koji su proteklih meseci održali više sastanaka na kojima su diskutovali o načinima realizacije ovog projekta.

Naredni korak je sakupljanje finansijskih sredstava neophodnih za njegovo publikovanje i javno prezentovanje, koje je potrebno prikupiti u narednih nekoliko meseci. Stoga Vas ovim putem, podsećajući još jednom na Dankin lik i delo, pozivamo da – u skladu sa svojim mogućnostima i željama – podržite ovaj projekat, pridružite mu se i pomognete njegovu realizaciju u skladu sa zasebno priloženim smernicama. Takođe, ako ste u prilici, prosledite ovaj poziv svim onim Dankinim prijateljima, poznanicima, kolegama i saradnicima za koje mislite da su zainteresovani i u prilici da pomognu.

Celokupan iznos donacija biće namenjen troškovima štampanja izložbenog materijala i prateće publikacije u kojoj će biti objavljena imena davalaca donacija. Prema preliminarnom predračunu, okviran iznos za realizaciju ove ideje iznosi oko 300,000.00 dinara. U nameri da prikupljanje donacija, kao i naknadni utrošak prikupljenih sredstava budu transparentni, informacije o tome biće redovno objavljivane na Fejsbuk grupi Za sada bez dobrog naziva, koju je Danka osnovala pre oko četiri godine.

U slučaju da prikupljeni iznos ne bude dovoljan za pokrivanje napred navedenih troškova, pokretači inicijative će odlučiti o načinu na koji će sredstva biti utrošena, u skladu sa idejom zbog koje je njihovo prikupljanje i započeto i u čvrstoj nameri da se – makar u ograničenom obimu ali na najbolji mogući način – ovekoveči sećanje na Danku.

Ispred inicijative danke, Danka: Filip Krčmar, Aleksandra Tanasijević, Dragana Sabovljev, Goran Nešić, Olivera Skoko, Maja Ševar Vukašinović, Sandra Banjanin, Lidija Krčmarov, Miodrag Bogunović, Sonja Ljubotina, Vesna Karavida, Olgica Trbojević, Jelka Đorđević i Sandra Mojašević.

U cilju prikupljanja finansijskih sredstava za pripremu publikacije i izložbe o Danki, otvoren je odgovarajući tekući račun za uplatu. Kako bi se garantovalo i osiguralo njihovo pravilno trošenje, račun glasi na ime Dankine sestre, Sandre Mojašević (Novi Sad). Prilozi se mogu donirati na sledeći način:

1. Uplatom na dinarski račun

Uplatilac: ime i prezime, adresa i grad

Svrha uplate: danke, Danka / naknada štamparskih troškova

Primalac: Sandra Mojašević (Novi Sad)

Račun primaoca: 150-8201008047140-07

Poziv na broj: 289

Valuta: RSD

2. Uplatom na PAY PAL iz inostranstva

sandrapmj@gmail.com

Celokupan iznos donacija biće namenjen troškovima štampanja izložbenog materijala i prateće publikacije u kojoj će biti objavljena imena davalaca priloga. Za sva pitanja i informacije o inicijativi i prikupljanju priloga, na raspolaganju Vam stoji e-mail posebno otvoren za ovu priliku: danke.danka2024@gmail.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px