U zrenjaninu održan 9. Horski festival “Slobodan Bursać”

Zrenjanin – “Slobodan Bursać”

Podelite vest

Nastup 23 hora, organizovana gostovanja, obeležavanje jubileja, tradicija koja ima budućnost

Prošlog vikenda (od 3. do 5. juna)  u Zrenjaninu je održan 9. Horski festival «Slobodan Bursać». Osim zrenjaninskih horova na festivalu su gostovala i tri hora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, četiri hora iz Novog Sada i Sombora kao i dva dečija hora iz Beograda i Novog Sada  koja su nastupili u okviru horskog matinea. Festival je pratila i izložba posvećena  35. godišnjici osvajanja titule „Hor Sveta“ koju je Muzičko društvo „Josif Marinković“  osvojilo u Langolenu 1987. godine. Upravo tim povodom pomenuti hor se okupio u originalnoj postavi i svojim nastupom je zatvorio ovogodišnji festival.

– Nakon završenog festivala razgovarali smo sa Vladimirom Stojkovićem, direktorom festivala i Vladimirom Đurićem, pomoćnikom direktora – rukovodiocem programske službe Kulturnog centra Zrenjanina koji su nam preneli svoje utiske i zapažanja o ovogodišnjem festivalu.

Vladimir Stojović – Coka – direktor festivala je rekao sledeće:

„Deveti Horski  festival “Slobodan Bursać” je ostao za nama, protekla su tri dana horskog praznika gde su se pred prepunom salom Kulturnog centra pradstavila 23 hora u tri večernja termina i jednim prepodnevnim matineom dečijih horova.

Zrenjanin je opet pokazao i Srbiji i regionu, ali i svome gradu, da je rasadnik horova koji su proistekli od hora Muzičkog društva „Josif Marinković“. Na festivalu su se osim zrenjaninskih horova predstavili i horovi iz Bosne i Hercegocine i Hrvatske, ali i gosti iz Sombora, Novog Sada i Beograda.

horski festival foto 1
fotografije Ljiljana Stojaković.

Kruna celog festivala bio je nastup bivšeg hora „Josif Marinković“ koji je okupio preko sto pevača koji su prošli kroz hor a najveći deo njih činio je postavu koja je pre 35 godina po prvi put u istoriji horskog pevanja na svetu, osvojio nagradu „Hor Sveta“ u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine. Hor je te večeri na repertoaru imao najveće bisere srpske duhovne muzike pevajući Mokranjca, Hristića ali i Rahmanjinova vođeni sigurnom rukom dirigenta Andreja Bursaća. Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam na trediciju koju negujemo ovoliko godina, a festival je samo podsetnik da će ime i duh Slobodana Bursaća još dugo ostati u srcima onih koji su imali privilegiju da žive i pevaju zajedno sa njim. Ostaje nam da sve ovo prenesemo novim naraštajima u nadi da će nastaviti našim putem!“

fotografije Ljiljana Stojaković.

Vladimir Đurić, rukovodilac programske službe Kulturnog centra Zrenjanina je rekao sledeće:

9. Internacionalni Horski festival obeležilo je ponovno okupljanje hora “Josif Marinković”, povodom godišnjice osvajanja nagrade “Hor sveta” u Langolenu i njihov nastup na zatvaranju festivala.

– Od samog osnivanja ovog festivala naša ideja je bila da on postane Gradska manifestacija, a ne samo još jedan od programa koji se realizuje u Kulturnom centru Zrenjanina. Za to postoji mnogo razloga. Dometi horskog pevanja stavili su na kulturnu mapu Evrope naš grad i taj epitet “Grad Horova” zaista nam pristaje. Naš zadatak je da tradiciju koju smo nasledili pretočimo u budućnost koju zajednički  stvaramo sa svim partnerima. Program na matineu našeg festivala svedoči da smo na pravom putu. Zajedničko izvođenje pesme “Ovo je zemlja za nas” bilo je pravo uživanje za sve prisutne u Velikoj sali.

Drago nam je da su našu ideju počeli da prepoznaju i privrednici u našem gradu, o čemo svedoči i prva značajnija donacija koju je festival dobio.“

– I ove godine oreganizatori festivala bili su Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions.

Festival su pomogli Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Zrenjanin, Zrenjaninski poslovni krug „Zrepok“, Kompanija PerSu, Poljoprivredna škola, Specijalistička pedijatrijska ordinacija dr Tomislav Stevanović i apoteka „Alba“ Beograd.

fotografije Ljiljana Stojaković.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px