Jevrejska opština Zrenjanin obeležila 82. godišnjicu deportacije Jevreja Zrenjanina i Banata

Zrenjanin - 82. godišnjica deportacije Jevreja

Tim povodom danas su u 10:30 časova na Memorijalnom jevrejskom groblju u Bašaidskoj ulici u Zrenjaninu položeni venci i održan je umetnički program i molitva. Vence su položile mnogobrojne delegacije Jevrejeskih zajednica i delegacija Ambasade Izraela a ispred Grada Zrenjanina to su učinili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i njegova pomoćnica Marija Damjanović.

Nakon polaganja venaca kako je i predviđeno protokolom u 11.30 časova u Malom salonu Narodnog muzeja otvorena je izložba posvećena Hermanu Helfgotu – poslednjem zrenjaninskom rabinu.

Na samom početku posetioce je pozdravio direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin, poželevši im dobrodošlicu na otvaranje ove značajne izložbe posvećene životu i nasleđu poslednjeg zrenjaninskog rabina Hermana Helfgota i istakao da je ovo prilika ne samo da se podsetimo bogate istorije našeg grada već i da se poklonimo sećanju na čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u zajednici i šire.

Herman Helfgot nije bio samo verski lider, već i osoba koja je negovala vrednosti zajedništva, razumevanja i tolerancije. Njegova posvećenost služenju ljudima, inspiriše nas  i danas da sledimo iste ideale. Kroz svoj rad rabin Helfgot je podsticao dijalog između različitih zajednica i kultura čime je doprineo očuvanju sloge  i razumevanja među građanima našeg grada,“ nastavio je Siniša Onjin.

„Ova izložba nas podseća da je prošlost most ka budućnosti. Kroz razumevanje naše istorije, gradimo mostove među ljudima, širimo toleranciju i raznolikost i oblikujemo bolje sutra za sve nas“, rekao je Onjin.

Direktor Narodnog muzeja zahvalio se Jevrejskoj opštini , gospodinu Rauškom i njegovom timu i  nadležnoj kustoskinji izložbe Biljani Dimkić Krčmar na ovoj izložbi  i završio: „Nadam se da će nas izložba o Hermanu Helfgotu inspirisati da nastavimo negovati duh zajedništva i razumevanja koje je on tako predano živeo.“

„U noći 14. na 15. avgust 1941. godine, pohapšeno je ono malo Jevreja koji su čudom ostali na slobodi u Petrovgradu, Srpskoj Crnji i Jaši Tomiću. Transport u šlepovima, nacisti su sproveli 18. avgusta 1941. godine. U prvom transportu u smrt su poslati stariji, a u podne, po najvećoj letnjoj žegi, deca. Strašne su patnje koje su ti proterani ljudi, bez hrane i vode, u pretrpanim šlepovima, po nesnosnoj vrućini preživljavali. U Beogradu su muškarci zatvoreni u topovske šupe i odatle sistematski vođeni na streljanje u Jajince i Jabuku. Žene i deca su bili u logoru smrti Sajmište, gde su celu zimu moreni glađu i hladnoćom. U periodu od januara do maja 1942. godine, preživeli zatočenici su ugušeni u „dušegupkama“, kamionima koji su specijalno za Jevreje dopremljeni iz Berlina.”

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022