7 decenija lista Zrenjanin – otvorena izložba „Zrenjanin” o Zrenjaninu u Narodnom muzeju

Zrenjanin – List Zrenjanin

Podelite vest

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, povodom 70 godina od osnivanja lista Zrenjanin, juče je otvorena izložba novinskih fotografija pod nazivom „Zrenjanin” o Zrenjaninu.

Postavka obuhvata više od 60 fotografija iz arhive nedeljnika Zrenjanin i privatne kolekcije Branislava Milina koje su snimljene od kraja šezdesetih pa sve do devedesetih godina prošlog veka.

list zrenjanin 009
Autor izložbe, Jovan Njegović Drndak

Sve posetioce ove izložbe, pozdravili su Dalibor Bubnjević, direktor i glavni i odgovorni urednik Lista Zrenjanin, Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja i nadležni kustos u Muzeju Ivana Arađan – viši kustos₋istoričar umetnosti a izložbu je zvanično otvorio nekadašnji direktor lista „Zrenjanin“ Nikola Salapura. Izložbi je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Ispred Narodnog muzeja Zrenjanin, Ivana Arađan je rekla:

Uvaženi posetioci, Drage kolege iz Lista Zrenjanin, velika mi je čast što imam priliku da vam se obratim povodom ovog značajnog jubileja, kako za vašu kuću, tako i za naš grad. Fotografija je kao vizuelni medij dokazala da je autonomna kao umetnost, i da ima svoju vrednost, dokumentarnost, likovnost. Ono što nam fotografska arhiva Lista Zrenjanin ukazuje jeste to da je fotografija kao vizuelna informacija takođe i neodvojiva od novinskog teksta.

Jedna od reklama firme Kodak sa kraja 19. veka glasila je ovako: „Zbirka ovih slika može se napraviti tako da daje istoriju života u slikama, onako kako je živeo vlasnik, istoriju koja će postajati dragocenija sa svakim danom koji prođe“.

Ova tvrdnja se svakako može primeniti i na ovde predstavljene fotografije iz fotoarhive Lista Zrenjanin. Na njima vidimo objektivno prikazanu istoriju grada u drugoj polovini XX veka, odnosno sfere života na kojima su radnici u fabrikama, tokovi konstrukcije odnosno dekonstrukcije pojedinih objekata, mostova, pa i  čitavih istorijskih epoha. Neke od ovih fotografija po svom kvalitetu nesumnjivo bi pronašle svoje mesto i u čuvenom američkom časopisu LIFE.

Pavle Vasić, istaknuti istoričar umetnosti, sada već davne 1977. godine zapisao je: „Fotografija je bila ne samo čedo nego i vesnik novog doba. Ona je otkrivala jednu novu viziju sveta koja je bila odraz objektivne istine, u skladu sa onom stvarnošću koju je materijalizam otkrivao u raznim granama života i kulture “.

Fotografije pred nama svedoče o tome da ona kao medij jeste vesnik novog, modernog doba i neodvojiva pratilja života. Zahvaljući velikom trudu fotoreportera i urednika fotografije lista Zrenjanin Jovana Drndaka Njegovića, ova izložba ima izuzetan kvalitet.

Autor izložbe je Jovan Drndak Njegović, fotograf i urednik fotografije lista Zrenjanin je rekao:

Bilo je teško odabrati između nekoliko desetina hiljada fotografija i svesti na ovih 60 i nekoliko fotografija i zaista moram reći da je to skoro nemoguć posao, ne možete da sačuvate na taj način sve ono što je bilo značajno ali možete da izdvojite trenutak koji je praktično zaustavljen u vremenu i prostoru i koji svedoči o tome svemu i koji bi trebalo na neki način da nam bude neki nauk za današnje vreme, da vidimo kako se grad razvijao, kako se uopšte pristupalo fotografiji i kako su fotoreporteri beležili ono što su videli.

Ja sam pokušavao da stvorim jednu nit događaja i promena koji su bili u gradu a koliko sam uspeo to će da ocene oni koji budu posetili izložbu. Uglavnom, ako gledate hronološki, možete da vidite praktično razvoj grada i njegovu izgradnju i na kraju krajeva i te 90-te koje su došle i presekle sve ono što je bilo na neki način ustaljeno. Mislim da je to jedna zaokružena priča do 90-tih godina.

Na fotografijama se vidi majstorstvo autora i mislim da možemo biti ponosni na Branislava Milina i na Ljubu Milosavljevića koji su bili naši sugrađani a koji su bili urednici fotografije u listu Zrenjanin, zaključio je autor izložbe, Jovan Njegović Drndak.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Više fotografija pogledajte na našoj fb stranici OVDE

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px