NAJAVA: 66. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2021. 13-31. decembar 2021.

Zrenjanin - Savremena galerija

66. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2021. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

pozivnica slika 2021

otvaranje izložbe: ponedeljak, 13. decembar u 19 časova

Učesnici izložbe: Vladimir Bjeličić, Violeta Vojvodić, Jelena Grujičić, Vuk Ćuk.
Selektor i kustos projekta: Sunčica Lambić-Fenjčev.

Smišljajući kako da „doskočimo“ izazovu, danas tako često korišćenom terminu, koji nam je priredila pandemija tokom 2020. godine, nismo ni pomišljali da nas slična situacija čeka i tokom planiranja saziva umetnika u koloniji i sledeće, 2021. godine. 

Uslovi malo drugačiji, naizgled opušteniji ili bolje rečeno, poznatiji, ali ipak i dalje su na snazi sve mere opreza propisane epidemiološkim preporukama u prethodnoj godini. Tako smo i ove godine odlučili da je najbolji način održavanja kolonije izlet brodićem po Begeju, koji je, za razliku od prethodnog saziva, produžen na vikend tokom kojeg su umetnici uspeli da se upoznaju i sa okruženjem u kojem se tradicionalno, već 66. put, održava Saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika.

Ove godine umetnici se generalno vraćaju svojim umetničkim istraživanjima pa tako Jelena Grujičić ostaje dosledna svom umetničkom preispitivanju uloge žene i majke u današnjem društvu.  Kod ostalih umetnika primetno je da njihova razmišljanja u velikoj meri zaokuplja prostor u kojem su boravili – Ečka i Zrenjanin. Izlet brodićem dao je priliku umetnicima da upoznaju ova mesta iz druge perspektive, grad i selo viđeni sa reke, omogućili su umetnicima da uživaju u prelepim pejzažima banatske ravnice, ali i surovim, čak zastrašujućim obrisima napuštenih fabrika nekadašnjeg poznatog industrijskog grada. Takođe, boravak u paviljonu kolonije u parku Kaštela u Ečki pružio im je mogućnost upoznavanja sa lokalnim stanovništvom, istorijom i legendama ovog mesta, a neki su imali priliku i da stvore sopstvenu legendu. Rad Vuka Ćuka zanimljiva je priča ispisivanja lične memorije lutanjem prostorima sela Ečka, reke Begej i Carske Bare. Vladimir Bjeličić re/kreira poznate legende koje se tiču sela i Kaštela u Ečki. Violeta Vojvodić, poreklom iz Zrenjanina, veoma je zainteresovana za budućnost grada u svetlosti aktuelnih dešavanja i govori o značaju voda na ovim prostorima. Nažalost, sveprisutna pandemija ipak je umešala prste i u ovaj saziv pa usled bolesti Mira Odić nije uspela da ovaj „izazov“ realizuje u datom vremenu. Ona će biti specijalni, „kovid“ gost na izložbi učesnika sledećeg saziva „Slika“.

I ove godine saziv umetnika u koloniji „Slika“ reflektovao je sliku društva u novonastalim okolnostima. Posmatranje radova četvoro prisutnih umetnika na izložbi, kao i odsustvo jednog pružaju celovitu sliku jednog mikrosveta koji jeste paradigma naše svakodnevice.

Izložba 66. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2021. se održava u skladu sa preporukama u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Više o učesnicima izložbe:

VLADIMIR BJELIČIĆ (Beograd,1983.) Aktivan je na polju nezavisne kustoske i umetničke prakse. Zajedno sa Senkom Latinović čini post-kustosku formaciju Vokalno Kustoski Sindrom, jedan je od osnivača dreg kolektiva Efemerne Konfesije i stalni saradnik na projektu u nastajanju #SERGINA, britanske umetnice Elly Clarke. U osnovi njegov rad je baziran na istraživanju reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, prevođenju kustoske prakse kroz performans, kao i na artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, te jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka).

Rad OBRISI U ZELENILU baziran je na fiktivnom narativu koji nastaje u pokušaju artikulacije legendi vezanih za Kaštel Ečka.

VIOLETA VOJVODIĆ BALAŽ, umetnica i istraživačica u oblasti digitalne humanistike. Umetnički doktorat odbranila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, specijalizirala je menadžment na Evropskoj diplomi za menadžment u kulturi, a trenutno radi na disertaciji Kibernetski modeli Postčoveka: Digitalni umetnički nomadi, na odseku teorije umetnosti i medija FMK, Beograd. Umetničke radove realizovala je u saradnji sa Eduard Balažom u okviru grupe za umetnička i medijska istraživanja Urtica (1999-2011), a 2020. godine pokreće platformu MEMODUCT posthuman.archive u okviru koje sa Eduard Balažom realizuje projekat Velike vode.

Umetničko-istraživački projekat Velike vode tematizuje hidrotehničke radove u Vojvodini (1718-1977) kao kulturno-ekološki specifikum koji predstavlja osnovu za razvoj održivog odnosa prema okruženju.

JELENA GRUJIČIĆ (Subotica, 1986.) je vizuelna umetnica, kulturna radnica i majka. Diplomirala je 2011. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na grafičkom odseku u klasi profesorke Biljane Vuković. Članica je udruženja KURS u Beogradu, Klara&Rosa i jedna je od osnivača Centra za savremenu kulturu i umetnost u Subotici. Izlagala je više puta na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Nakon višegodišnjeg boravka u Parizu i Beogradu, 2018. godine se vraća u Suboticu gde trenutno živi i radi.

Jelena Grujičić u svom iskustvu postajanja majkom prikazuje motive Dojilje, otisnute sito štampom na platnu, preko kojih plete vez i pravi tapiseriju, stvarajući apstrahovan simbol umnožen u serijskim ponavljanjima.

VUK ĆUK (Beograd, 1987), vizuelni umetnik iz Beograda. Njegov rad se bavi kapitalističkom logikom, trendovima i tehnologijom, kao i načinima na koji oni oblikuju ljude i prirodu, istražujući nove načine življenja u savremenom društvu. Ćuk koristi različite formate, poput skulpture (kinetičke i statične), instalacija, crteža, digitalne umetnosti i slike. Njegovi radovi su prikazani u kontekstu sledećih odabranih manifestacija i institucija: Sequence Art Festival, Rejkjavik (2019.), 57. Oktobarski salon koji su kurirali Gunar i Danijel Kvaran u Beogradu (2018.), China Art Museum u Šangaju (2017.), Sugarcube Festival u Njujorku (2016.) i Taiyuan Sculpture Symposium u Kini (2016.). Njegovi radovi izlagani su na Oktobarskom salonu 2021. koje su kurirali Ilarija Marota i Andrea Bacin  iz kustoske platforme CURA. Ćuk je imao nekoliko samostalnih izložbi u galeriji Zvono u Beogradu, galeriji Ravnikar u Ljubljani (2019.), kao i u Srpskom kulturnom centru u Parizu (2018.). Docent je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je „MAK Museum Recognition Award“ nagrade, nagrade za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića, nagrade za slikarstvo „Miodrag Vujačić Mirski“ i nagrade na simpozijumu skulpture u Taijuanu. Na Venecijanskom bijenalu 2019. godine asistirao je umetniku Đorđu Ozboltu pri realizaciji projekta u nacionalnom paviljonu. Živi i radi u Beogradu.

Pri realizaciji radova za koloniju u Zrenjaninu Vuk Ćuk se vodio idejom subjektivnog: ličnih iskustava i utisaka koje sam na koloniji doživeo, kao i naknadno utvrđenih informacija i podataka koji su se sa mojim boravkom ispreplitali.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px