Danas, 5. marta, se obeležava Svetski dan energetske efikasnosti

Zrenjanin - Svetski dan energetske efikasnosti

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 05. marta, u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka, na temu energetske efikasnosti, održanog na današnji dan 1998. u Velsu, u Austriji.

Svakoga dana ljudi upotrebljavaju energiju u najrazličitije svrhe. Načini na koji se energija koristi bitno utiče na našu okolinu i život, stoga je veoma važno da štedimo energiju, već i da li je koristimo na najefikasniji način.

Važno je napraviti razliku između dva pojma, koja se u poslednje vreme sve više upotrebljavaju, a to su upravo ušteda energije, i energetska efikasnost.

Ušteda energije podrazumeva sve ono što preduzimamo da ne bismo rasipali energiju – to su jednostavni koraci koji svi mogu da usvoje kao način ponašanja, od gašenja svetla nakon izlaska iz prostorije do recikliranja plastične ili aluminijumske ambalaže.

Energetska efikasnost je pojam koji se odnosi na upotrebu tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije – kao dobar primer mogu da posluže štedljive led sijalice koje troše manje energije umesto klasičnih sijalica pri tom dajući istu količinu svetlosti.

U odnosu na 2015. broj gradova koji se snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora se više nego udvostručio, oslanjajući se većinski na čistu energiju, umesto na fosilna goriva, neki od njih su Oslo, Najrobi, Brazilija itd.

Koje aktivnosti možemo preduzeti?

Najčešće mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja gubitaka energije i povećanja eneregetske efikasnosti su: Zamena neobnovljivih energenata obnovljivim, Zamene energetski neefikasnih potrošača efikasnijim, Izolacija prostora koji se greje ili hladi, Zamena dotrajale ili neefikasne stolarije prostorija koje se greju ili hlade, Ugradnja mernih i regulacionih uređaja i Zamena ili ugradnja efikasnih sistema za grejanje, klimatizaciju ili ventilaciju.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px