4. Banatski festival vina okupio 50 vinarija – prijatelji manifestacije kompanije „Mlekoprodukt“ i „Gomex“

Zrenjanin – Banatski festival vina

Gradonačelnik Simo Salapura svečano je juče, u Gradskoj bašti, otvorio 4. Banatski festival vina, na kome se predstavilo više od 50 vinarija.

Organizatori manifestacije su Grad Zrenjanin, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku magazina „Vino & Fino“, a prijatelji manifestacije su kompanije „Mlekoprodukt“ i „Gomex„.

festival vina zrenjanin 039
4. Banatski festival vina

Gradonačelnik je otvarajući manifestaciju istakao da je Banatski festival vina ispunio očekivanja i da je cilj organizatora da se svake godine podiže nivo, te da je zbog toga festival ove godine organizovan u prelepom ambijentu Gradske bašte.

– Ovde smo u novom ambijentu koji, verujem, može da dočara sve one ukuse koja daju vina Banata, ali i vina van granica naše zemlje – rekao je gradonačelnik i poželeo svima dobrodošlicu na Festival uz očekivanje da će se sledeće godine, uz još više posetilaca, predstaviti još veći broj izlagača i van granica naše države.  

Posebno je pozdravio direktora Agrarnog fonda Grada Trebinja, Veselina Dutinu sa kojim je kasnije održao sastanak.

– Trebinje je poznato po vinima i mnogim lepim stvarima. Mi pokušavamo da kroz sličnu priču podržimo naše male vinare, jer, mi smo ovde na neki način i tradicionalno vezani za proizvodnju vina, posebno u našim naseljenim mestima i upravo kroz akciju „Da nam sela budu bliža“ i obilazak naseljenih mesta, naši su nam vinari „šapnuli“ da im treba podsticaj. U tom smislu Grad je raspisao konkurs za mala i srednja gazdinstva, gde mogu da konkurišu i naši vinari i damo im podsticajna sredstva da razvijamo i ovu granu i ujedno promovišemo naš grad i region – rekao je gradonačelnik. 

Igor Luković, glavni i odgovorni urednik časopisa „Vino & Fino“ ukazao je da je Zrenjanin grad u kome vinska kultura može da se razvije i da grad i okolina imaju potencijal za kvalitetna vina. Vinari, kazao je, ne moraju da kupuju grožđe sa plantaža iz drugih krajeva, jer su pokazali da već sada prave fenomenalna vina. 

U okviru festivala proglašeni i pobednici izbora za najbolja vina Banata u organizaciji lokalnog Kluba vina iz Zrenjanina, a priznanja im je uručio gradonačelnik Salapura. 

Kako je rečeno, već tradicionlano, po deseti put, u organizaciji Kluba vina iz Zrenjanina, ove godine u Kaštelu Ečka održano je ocenjivanje za Najbolje vino Banata. Preko 80 uzoraka vina ocenjivalo je jedanaestoro iskusnih vinskih sudija, a među njima i sudije čuvenog Dekantera, zatim enolozi, profesori fakulteta, iskusni somelijeri. 

Tekst: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022