37 godina bez vajarke Zlate Markov Baranji osnivača keramičarskog odseka Škole za primenjenu umetnost

Zrenjanin – Zlata Markov Baranji

Na današnji dan navršava se 37 godina od smrti vajarke Zlate Markov Baranji, a za par dana, tačnije 17. marta, navršiće se 115 godina od njenog rođenja.

Zlata Markov Baranji rođena je u Žitištu (1908), a školovala se u Zrenjaninu, Temišvaru, Beču (muzika, jezici, slikarstvo) i Budimpešti (vajarstvo). Osnivač je keramičarskog odseka Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu 1948. godine. Bila je član ULUS-a, ULUV-a i ULUPDS-a i dobitnica je brojnih nagrada. 1982. godine Zrenjaninu je poklonila 30 svojih radova (skulpture, slikane majolike i slike) i 10 radova svoga supruga Karla Baranjija, a 1983. poklon predat na čuvanje Narodnom muzeju Zrenjanin uveličala je sa još 14 svojih slikanih majolika i slika.

narodni muzej zrenjanin 002

Povodom ova dva datuma sa Vama ćemo podeliti video nastao u okviru projekta „Mali kustosi – velike priče“. Učenice IV2 razreda Zrenjaninske gimnazije odabrale su kao temu skulpturu „Siročići“ Zlate Markov Baranji.

#narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #muzej #zrenjanin #ICOMSerbia #serbia #culturalheritage #malikustosivelikeprice #zrenjaninskagimnazija #pokrajinskisekretarijatzakulturu #zlatamarkovbaranji

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px