274 GODINA ZRENJANINSKE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE USPENJA BOGORODICE

274 GODINA ZRENJANINSKE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE USPENJA BOGORODICE

Kategorizacija: Spomenik kulture od velikog značaja
Adresa: Svetosavska ulica
Katastarska parcela br. 4884 K.O. Zrenjanin

Crkva Uspenja Bogorodice je jedna od retkih sačuvanih baroknih crkava iz prve polovine XVIII veka u Vojvodini.

Crkva je podignuta 1746. godine u vreme Marije Terezije i predstavlja jednu od nastarijih sakralnih građevina u Banatu izgrađenu od tvrdog materijala. Crkva je izmenjena i dograđena 1783. godine, o čemu svedoči i zapis godine na pervazu južnih vrata.

Hram je jednobrodna građevina, sa polukružnom oltarskom apsidom, pravougaonim pevničkim prostorima i pripratom nad kojom se uzdiže visoki barokni zvonik.

pravoslavna crkva zrenjanin
ZRENJANINSKA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA USPENJA BOGORODICE
pravoslavna crkva zrenjanin
ZRENJANINSKA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA USPENJA BOGORODICE
pravoslavnacrkva 005
ZRENJANINSKA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA USPENJA BOGORODICE

Fasadna dekoracija je uobičajeno, najrazvijenija na zapadnom pročelju. Kompoziciona skladnost i uravnoteženost zapadne fasade postignute su kombinovanjem mirnih linija pilastera, završenih višestruko profilisanim kapitelima, slepih polukružnih niša, ugaonih stubića i kordonskog venca sa zaobljenim formama zabata i bogato profilisanog krovnog venca. Od otmene strogosti zapadne fasade odudara izraženo kitnjasta kapa zvonika. Dekoracija ostalih fasadnih površina, sa dominantnom vertikalnom podelom, izvedena je naizmenično postavljenim pilastrima i prozorskim otvorima sa polukružnim završecima.

Po najnovijim istraživanjima ikonostas je započeo Dimitrije Popović (gornje zone ikonostasa) ali ga je smrt prekinula da čitav posao okonča, te ga je dovršio Georgije Popović 1815. godine.

Slikarska porodica Popović čiji je rodonačelnik Georgijev otac Teodor, radila je širom Banata i prepoznatljivim manirom obeležila crkveno slikarstvo u tom predelu na prelazu iz XVIII u XIX vek. Kao u slučajevima ostalih slikara, rad po narudžbini iz rodnog mesta ima poseban značaj za slikara i njegov opus.

Barokni ikonostasa rađen u pozlati nastao je između 1785. i 1790. godine.

pravoslavna crkva zrenjanin
ZRENJANINSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
pravoslavnacrkva 007
ZRENJANINSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
pravoslavnacrkva 010
ZRENJANINSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Ovo delo Aksentija Markovića odlikuje se velikim zanatskim umećem rada u drvetu što potvrđuje i bogatstvo cvetnih ukrasa na njemu. Na horu crkve je manji ikonostas posvećen prenosu moštiju sv. Nikole, rad nepoznatog majstora iz XVIII veka, nepoznat je i slikar ikona na Hristovom grobu, nastalih takođe u XVIII veku. U crkvi se čuva veći broj pojedinačnih ikona iz XVIII i XIX veka.

Zidne slike Hrista na prestolu sa anđelima i evanđelistima, na svodu traveja naosa, i medaljoni sa figurama sv. Arhangela Mihajla na svodu drugog traveja, sv. Nikole na svodu hora i Hrista u niši u oltaru radio je Stevan Aleksić 1924. godine.

Obimni radivi na statičkoj i konstruktivnoj sanaciji crkve izvedeni su oko 2000. godine.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px