182 godine od izgradnje Narodnog pozorišta u Zrenjaninu

Zrenjanin - Narodno pozorište

Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina 15. oktobra obeležava svoj dan. To je dan kada je pre 182 godine izgrađena pozorišna zgrada. Tog 15. oktobra 1839. ovo mesto je postalo dom predstavama i glumcima i nikada nije menjalo svoju funkciju.

Zrenjanin neguje dve legende o nastanku pozorišta, odnosno najstarije pozorišne sale u Srbiji. Prema prvoj legendi, u zidove pozorišta je ugrađeno kamenje srušene bečkerečke tvrđave. Kada je grad poželeo pozorište, preuredio je žitni magacin izgrađen od tog kamena, jedinu dvospratnu zgradu na trgu.

Narodno pozorište “Toša Jovanović” ujedno obeležava i 75 godina Dramske, odnosno 65 godina Lutkarske scene.

„Ovu legendu o ljubavi mi u pozorištu stalno ponavljamo i napominjemo da je ovaj naš prelepi teatar nastao iz ljubavi, ali i da je zahvaljujući ljubavi i opstao, ljubavi gledalaca i stvaralaca“, kažu u NP „Toša Jovanović“.

Na ovim daskama su igrane predstave najpre na nemačkom, na mađarskom, pa na srpskom jeziku, a često i na jidišu. Svake godine održavane su jesenja i prolećna pozorišna sezona. Putujuće pozorišne trupe iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije slale su svoje prijave Pozorišnom odboru Torontalske županije, koji je odlučivao o trupi koja će tokom te sezone zabavljati građane.

Postoji i druga, mnogo lepša legenda, koja kaže da je ovo pozorište nastalo iz ljubavi. Po toj legendi, izvesni bogati Bečkerečanin zaljubio se u peštansku glumicu i odlučio je da u svom gradu izgradi pozorište kako bi je sebi približio i fascinirao.

Pozorište je sedamdesetih godina 19. veka samo igrom slučaja sačuvano, a 1884. godine je temeljno renovirano na osnovu planova nemačkog arhitekte Pelcla. Tada je pozorišna sala dobila bogato ukrašen današnji izgled.

Donošenjem akta 25. maja 1946. godine, osnovano je profesionalno pozorište koje, na predlog Todora Manojlovića, dobija ime po čuvenom srpskom glumcu Toši Jovanoviću, rodom iz Bečkereka. Lutkarsko pozorište je osnovano 1956. a u ovoj pozorišnoj zgradi je od 1982. godine.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022