16. turneja filmskog festivala „Slobodna zona“ u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin – Filmski festival „Slobodna zona“

Podelite vest

U Kulturnom centru Zrenjanina od 11. do 15. aprila gostuje 16. Turneja filmskog festivala „Slobodna Zona“. Ovogodišnja Turneja donosi najnovije  filmove sa prošlogodišnje Slobodne zone koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod festivalske publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija. Zrenjaninska publika imaće priliku da pogleda pet filmova – tri dokumentarna i dva igrana.  Projekcije se organizuju u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova. Ulaz je slobodan.

Raspored projekcija:

Ponedeljak, 11. 4. – Film: «Fejt i Branko»
Utorak, 12. 4. – Film: «Prvi sneg»
Sreda 13. 4. – Film: «Bez kajanja»
Četvrtak, 14. 4. – Film: «Najlepši dečak na svetu»
Petak, 15. 4. – Film: «Zabavi je došao kraj»

slobodna zona osnovna prateca

Dokumentarni film «Fejt i Branko» prikazuje se u ponedeljak, 11. aprila. Ovaj dokumentarac govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violinistu romskog porekla u kojeg se zaljubljuje. U utorak, 12. aprila u okviru Turneje mlađa,  tinejdžerska publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda igrani film «Prvi sneg» o trinaestogodišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj.  Igrani film «Bez kajanja» donosi priču o holandskim vojnicima koji su na mirovnoj misiji na Bliskom istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom.

Prema rasporedu projekcija film se prikazuje u sredu, 13. aprila. Jedan od najgledanijih filmova 17. Zone  «Najlepši dečak na svetu» donosi priču o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu «Smrt u Veneciji» i proglašava ga personifikacijom lepote. Film se prikazuje u četvrtak, 14. aprila. Lice i naličje frilensera koji zarađuju pružajući usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platformama u filmu “Zabavi je došao kraj“ je savremeni dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima prikazje se u petak, 15. aprila.

O FILMOVIMA:

Film: „Fejt i Branko“ (dok.) – režija: Catherine Harte / Ujedinjeno kraljevstvo, 2020, 82’

*Intimni dokumentarac beleži odnos između muzičara Feit i Branka tokom sedam godina. 2011. godine Fejt putuje iz rodne Engleske u Srbiju kako bi upoznala romsku muziku. Sreće Branka, vilonistu romskog porekla, i uprkos jezičkoj barijeri, oboje se zaljubljuju. Njihov brak je stavljen na test usled uočavanja različitosti i shvatanja da je muzika možda jedino što imaju zajedničko.

Film: «Prvi sneg» (igr.) – režija: Hamy Ramezan /Finska, 2020, 82’

*Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija vesti da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom uprkos pretećoj opasnosti od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo mu je dragocenije nego ikad pre.

Film: «Bez kajanja» (igr.) – režija: Shariff Korver /Holandija, Grčka, 2021, 90’

*Priča prati holandske mirnodopske trupe koje imaju zadatak da sprovode mirovnu misiju na Bliskom istoku. Posle iznenadnog nestanka njihovog komandanta, tri mlada vojnika ostaju sami da čuvaju vojno vozilo na napuštenom planinskom putu. Zbog situacije u kojoj su se našli i nepodnošljive vrućine u pustinji, oni sve više gube dodir sa realnošću. Susret sa lokalnim 14-godišnjim pastirom čiju kozu slučajno ubijaju eskalira u borbu koja će zauvek obeležiti njihove živote.

Film: «Najlepši dečak na svetu» (dok.) – režija: Kristina Lindström, Kristian Petri /Švedska, 2021, 93’

*Tokom svetske premijere filma «Smrt u Veneciji» na Filmskom festivalu u Kanu 1971. godine, briljantni italijanski režiser Lukino Viskonti je svog glumca, tinejdžera koji igra Tađa, proglasio najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena koji tumači ulogu. Ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije. Andresen je sa 15 godina preko noći izašao iz anonimnosti i bio odabran da glumi tinejdžera iz Poljske, Tađa u koga se zaljubljuje glavni junak filma Fon Ašenbah. Ovaj film na očaravajući način razvija priču o prošlosti i životu Bjorna Andresena dodajući upravo onu magiju sadržanu i u originalnom delu Tomasa Mana.

Film: «Zabavi je došao kraj» (dok.) – režija: Shannon Walsh /Francuska, Kanada, 2021, 88’

*Gig ekonomija, ultra savremen fenomen, zapravo je tržište frilenserske radne snage čija je vrednost pet biliona dolara na svetskom nivou! Milioni ljudi rade onlajn u sistemima koji se smatraju najboljim reprezentom onoga što mnogi sociolozi nazivaju ili opisuju kao „digitalni feudalizam”. Radnici Ubera, Amazona i mnogih drugih platformi iznose šta je zapravo stvarnost i koliko se razlikuje od obećanja o nezavisnosti i kontrole nad svojim radnim vremenom i primanjima. Riskantni uslovi rada, plata koja se menja bez obaveštenja, neopoziva otpuštanja usled loših ocena ili otpuštanja bez najave deaktiviranjem naloga na platformi za rad, samo su deo problema. Opisujući ljude koji su se našli u ovakvim situacijama, ovaj dokumentarac prikazuje da „magija tehnologije” zapravo može u stvari da bude samo iluzija.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px