15. jun Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

Zrenjanin – Crveni krst

Podelite vest

Nasilje širom sveta predstavlja ozbiljan javnozdravstveni, ali i društveni problem, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim društvima. Nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje starijih osoba je nedovoljno vidljivo, nedovoljno prepoznato i nedovoljno prijavljen oblik kršenja ljudskih prava.

nasilje nad starijima 1

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima (WEAAD),15. jun, pokrenula je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA) 2006. godine. U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu i u organizaciji Crvenog krsta Srbije. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene nacije su na zasedanju Generalne Skupštine održanoj 19. decembra 2011. godine u Njujorku zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstvenog i društvenog, socijalnog problema koji ugrožava zdravlje starijih osoba i krši njihova ljudska prava.

To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 1 od 6 osoba starijih od 60 godina je doživela neki vid zlostavljanja, odnosno skoro 141 milion starijih osoba širom sveta. Ovaj broj je vrh ledenog brega jer su zanemarivanje, zlostavljanje i nasilje nad starijim osoba među najskrivenijim i nedovoljno istraženim oblikom kršenja ljudskih prava.

nasilje nad starijima 2
Portal volimzrenjanin.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px