15. jun Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

Zrenjanin – Crveni krst

Podelite vest

Nasilje širom sveta predstavlja ozbiljan javnozdravstveni, ali i društveni problem, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim društvima. Nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje starijih osoba je nedovoljno vidljivo, nedovoljno prepoznato i nedovoljno prijavljen oblik kršenja ljudskih prava.

nasilje nad starijima 1

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima (WEAAD),15. jun, pokrenula je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA) 2006. godine. U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu i u organizaciji Crvenog krsta Srbije. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene nacije su na zasedanju Generalne Skupštine održanoj 19. decembra 2011. godine u Njujorku zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstvenog i društvenog, socijalnog problema koji ugrožava zdravlje starijih osoba i krši njihova ljudska prava.

To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 1 od 6 osoba starijih od 60 godina je doživela neki vid zlostavljanja, odnosno skoro 141 milion starijih osoba širom sveta. Ovaj broj je vrh ledenog brega jer su zanemarivanje, zlostavljanje i nasilje nad starijim osoba među najskrivenijim i nedovoljno istraženim oblikom kršenja ljudskih prava.

nasilje nad starijima 2
Portal volimzrenjanin.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022