Manifestacijom “24 sata veslanja”, obeležen jubilej – 140 godina Veslačkog kluba “Begej 1883”

Zrenjanin - 140 godina Veslačkog kluba “Begej 1883”

Sportska tradicija u Zrenjaninu, “Evropskom gradu sporta”, datira još iz prve polovine 19. veka, a prvo sportsko društvo, Torontalski atletski klub, osnovano je 15. aprila 1883. godine. U okviru njega, formiran je Veslački klub “Torontal”, za čijeg je prvog predsednika izabran Ronai Jene, potonji župan Torontalske županije. Istog proleća, na levoj obali Begeja, na mestu sadašnjih teniskih terena u “Maloj Americi” izgrađena je “regatna kuća”, za smeštaj čamaca i svlačionica za veslače.

Popularna “Regata” na tom mestu opstaje sve do 1968. godine, kada je porušena nakon katastrofalnih poplava. Veslački klub naredne godine useljava se u nove klupske prostorije, ispod magistralnog mosta kod Policijske uprave, koje koristi do danas. 

Povodom ovog izuzetnog jubileja, VK “Begej 1883” organizuje manifestaciju “24 sata veslanja”, koja je započela danas u prepodnevnim časovima revijalnom vožnjom po Begeju čamca četverca, na čijem je čelu bio gradonačelnik Simo Salapura, a uz njega veslali su i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport grada Zrenjanina i Jovan Lekić, generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine.

Čestitajući zrenjaninskom klubu jubilej i dodeljujući plaketu predsedniku kluba Danetu Lužaiću, gradonačelnik je istakao da su veslači sagradili čvrste temelje zrenjaninske sportske piramide koja je, u proteklih 140 godina, narasla do svetskih visina, do 24 olimpijske medalje i titule “Evropskog grada sporta”.

– Jedan od najstarijih sportskih kolektiva u gradu, najstariji aktivni veslački klub u regionu, 140 godina tradicije, pored koje smo danas videli i mnogo mladih ljudi, budućih generacija koje će, kao u proteklom vremenu, promovisati i zrenjaninski sport i zrenjaninsko veslanje. Veslanje je dalo značajan doprinos olimpijskoj porodici našeg grada, s nama je danas i veslač veka u Srbiji Milorad Stanulov, i ja želim i njemu i svim nekadašnjim i sadašnjim članovima kluba da se zahvalim na lepoj promociji veslanja i na svemu što, kroz rezultate i akcije, čine za naš grad tokom cele godine. Nadam se i ubuduće dobroj saradnji između grada i ovog uzornog sportskog kolektiva – kazao je gradonačelnik Salapura.

Tekst: Miodrag Grubački, zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022