Manifestacijom “24 sata veslanja”, obeležen jubilej – 140 godina Veslačkog kluba “Begej 1883”

Zrenjanin - 140 godina Veslačkog kluba “Begej 1883”

Sportska tradicija u Zrenjaninu, “Evropskom gradu sporta”, datira još iz prve polovine 19. veka, a prvo sportsko društvo, Torontalski atletski klub, osnovano je 15. aprila 1883. godine. U okviru njega, formiran je Veslački klub “Torontal”, za čijeg je prvog predsednika izabran Ronai Jene, potonji župan Torontalske županije. Istog proleća, na levoj obali Begeja, na mestu sadašnjih teniskih terena u “Maloj Americi” izgrađena je “regatna kuća”, za smeštaj čamaca i svlačionica za veslače.

Popularna “Regata” na tom mestu opstaje sve do 1968. godine, kada je porušena nakon katastrofalnih poplava. Veslački klub naredne godine useljava se u nove klupske prostorije, ispod magistralnog mosta kod Policijske uprave, koje koristi do danas. 

Povodom ovog izuzetnog jubileja, VK “Begej 1883” organizuje manifestaciju “24 sata veslanja”, koja je započela danas u prepodnevnim časovima revijalnom vožnjom po Begeju čamca četverca, na čijem je čelu bio gradonačelnik Simo Salapura, a uz njega veslali su i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport grada Zrenjanina i Jovan Lekić, generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine.

Čestitajući zrenjaninskom klubu jubilej i dodeljujući plaketu predsedniku kluba Danetu Lužaiću, gradonačelnik je istakao da su veslači sagradili čvrste temelje zrenjaninske sportske piramide koja je, u proteklih 140 godina, narasla do svetskih visina, do 24 olimpijske medalje i titule “Evropskog grada sporta”.

– Jedan od najstarijih sportskih kolektiva u gradu, najstariji aktivni veslački klub u regionu, 140 godina tradicije, pored koje smo danas videli i mnogo mladih ljudi, budućih generacija koje će, kao u proteklom vremenu, promovisati i zrenjaninski sport i zrenjaninsko veslanje. Veslanje je dalo značajan doprinos olimpijskoj porodici našeg grada, s nama je danas i veslač veka u Srbiji Milorad Stanulov, i ja želim i njemu i svim nekadašnjim i sadašnjim članovima kluba da se zahvalim na lepoj promociji veslanja i na svemu što, kroz rezultate i akcije, čine za naš grad tokom cele godine. Nadam se i ubuduće dobroj saradnji između grada i ovog uzornog sportskog kolektiva – kazao je gradonačelnik Salapura.

Tekst: Miodrag Grubački, zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px